Αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια – Το μήνυμα Τσίπρα στον Γιλντιρίμ

Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε άλλωστε χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της  ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου.

Το μήνυμα Τσίπρα στον Γιλντιρίμ

Να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και να  αποκλιμακωθεί η ένταση στα Ίμια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

«Γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, υποστήριξε ο κ. Γιλντιριμ.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα. Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής, ενώ ενημερώθηκαν ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, σχολίασε η ΝΔ.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει τα Ίμια, ως τουρκικά. «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», απάντησε το ελληνικό υπουργείο  Εξωτερικών.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκαναν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέα προειδοποίηση στην Άγκυρα να αποφεύγει απειλές και επιθετικές ενέργειες εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ, απευθύνει η Κομισιόν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

Σχετικά άρθρα