Οιωνός εγκεφαλικού το χαμηλό ύψος

Δανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι είχαν χαμηλό ανάστημα ως παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Επιστημονική ομάδων των Νοσοκομείων Bispebjerg και Frederiksberg στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Τζένιφερ Λιν Μπέικερ, ανέλυσαν στοιχεία για μια περίοδο σχεδόν 70 ετών που αφορούσε πάνω από 310.000 άτομα.

Επρόκειτο για άτομα που είχαν γεννηθεί στην Κοπεγχάγη την περίοδο 1939-1980. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο ύψος των παιδιών σε ηλικία επτά έως 13 ετών.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν μια σειρά παραγόντων, όπως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τη διατροφή, τις λοιμώδεις παθήσεις, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Οι γυναίκες και οι άνδρες που ήταν 5,08 εκατοστά ψηλότεροι από τον μέσο όρο σε ηλικία επτά ετών, ως ενήλικοι είχαν έως και 11% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν επίσης μειωμένος για τους άνδρες που ήταν 5,08 εκατοστά ψηλότεροι από τον μέσο όρο σε ηλικία επτά ετών.

Αντίστοιχη σχέση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για το πως ξεκινά η αθηροσκλήρωση και δεν είναι η πρώτη που εντοπίζει σχέση μεταξύ αναστήματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς το ανάστημα των ενηλίκων έχει αυξηθεί ελαφρώς στις χώρες με υψηλό εισόδημα, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων και οι θάνατοι εξαιτίας του έχουν μειωθεί.

Πάντως, η Δρ Μπέικερ εκτιμά ότι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από τη σχέση εγκεφαλικού επεισοδίου και αναστήματος είναι η αρτηριακή πίεση του αίματος. «Έχει διαπιστωθεί ότι τα κοντύτερα άτομα έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

«Το χαμηλό ανάστημα συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουμε καθώς μπορούμε να δράσουμε επί άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου ώστε να λειτουργήσουμε προληπτικά», συμπληρώνει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο Δρ Στηβ Ροας σχολιάζει ότι «το ανάστημα στην παιδική και ενήλικη ζωή έχουν πολλαπλούς συνεισφέροντες παράγοντες, όπως η γενετική, το περιβάλλον και ο χρόνος έναρξης της εφηβείας. Τα ευρήματα από τη νέα μελέτη μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, το ανάστημα είναι μια μεταβλητή που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προβλέψουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Πηγή: www.in.gr

Σχετικά άρθρα