Η Ανθή ρωτά

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την υψηλή χοληστερίνη;

Έκανα γενικές αίματος και εξετάσεις για τον θυρεοειδή. Η χοληστερίνη μου είναι ανεβασμένη, ενώ τα τριγλυκερίδιά μου κανονικά. Είμαι 56 κιλά και η διατροφή μου δεν περιέχει πολλά λιπαρά. Πώς εξηγείται η ανεβασμένη χοληστερίνη; Πώς μπορώ να την «ρίξω» σε κανονικά επίπεδα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση κεκορεσμένων και trans λιπών με τη διατροφή αποτελούν τη συχνότερη αιτία ανεύρεσης υψηλής χοληστερίνης (κυρίως μη-HDL) σε εξετάσεις αίματος. Επιπρόσθετα πέρα από τον υποθυρεοειδισμό άλλα αίτια δευτεροπαθούς υπερχοληστεριναιμίας αποτελούν ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάχρηση οινοπνευματούχων, η ηπατοπάθεια, η νεφροπάθεια και η συστηματική λήψη ορισμένων φαρμάκων. Αν αποκλειστούν οι παραπάνω καταστάσεις με εργαστηριακό έλεγχο τότε η υπερχοληστεριναιμία αποδίδεται σε πρωτοπαθή (γενετικά) αίτια που συνήθως απαντώνται σε κληρονομικές διαταραχές και συχνά προκαλούν αρκετά υψηλές τιμές χοληστερίνης παρά τη φαινομενικά προσεγμένη διατροφή με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η λήψη αντι-υπερλιπιδαιμικών φαρμάκων. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η καθημερινή αερόβια άσκηση και η απώλεια βάρους εννοείται πως συμβάλουν τα μέγιστα στην επίτευξη ενός φυσιολογικού λιπιδαιμικού προφίλ. Απευθυνθείτε στον παθολόγο ή στον γενικό ιατρό σας για πιο εξατομικευμένη συμβουλευτική.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X