Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία στη μαστογραφία;

Το  υπερηχογράφημα  ως προληπτικό μέσο ελέγχου απαιτείται και αποτελεί επιλογή μόνο σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, χωρίς κληρονομικό ιστορικό. Σε εκείνες στις οποίες η μαστογραφία τους απέδειξε την ύπαρξη ευρήματος, συνιστάται η διενέργεια διαγνωστικού υπερηχογραφήματος, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένα Κέντρα που διαθέτουν υπερηχογράφο  με τρισδιάστατη απεικόνιση και ελαστογραφία.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Συνηθισμένη αιτία για να προταθεί διενέργεια υπερήχου ή και μαγνητικής τομογραφίας, αντί για μαστογραφία, είναι και η εσφαλμένη αντίληψη πολλών γυναικών για το ποσοστό της ακτινοβολίας που πιστεύουν ότι θα δεχθούν.  Αυτό έχει προ πολλού αναιρεθεί, δεδομένου ότι πλέον η ακτινοβολία από μια μαστογραφία ισούται περίπου με αυτή που δέχεται η γυναίκα από δύο περίπου ώρες ηλιοθεραπείας, ή πηγαίνοντας ένα σύντομο ταξίδι με αεροπλάνο.

H κύρια διαγνωστική εξέταση στον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού είναι και πρέπει να παραμείνει η μαστογραφία. Σαφώς αν υπάρξει εύρημα, η μαστογραφία θα πρέπει να συνοδευτεί και από υπερηχογραφική εξέταση, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαγνωστική εκτίμηση για το αν το εύρημα κατατάσσεται στα προς βιοψία ή όχι».

H τάση που αναπτύσσεται τελευταία είναι οι γυναίκες να απαιτούν συγχρόνως με τη μαστογραφία και υπερηχογραφική εξέταση, ανεξάρτητα της ύπαρξης ευρημάτων που θα απαιτούσαν αυτόν τον συνδυασμό, εκτός εάν η πυκνότητα του μαστού θα μπορούσε να αποκρύψει ευρήματα στη μαστογραφία.

Η μαστογραφία μόνο θα μας δώσει την απόλυτη ένδειξη και τότε αν υπάρχει ανάγκη προχωράμε σε υπερηχογραφική εκτίμηση.

Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Δντής Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης-Ευρωκλινική Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

11ο Greece Race for the Cure: Μέχρι 23 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές!

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η γυναίκα την προληπτική μαστογραφία;

Έχω πυκνούς μαστούς. Μπορεί να διαγνωστεί καρκίνος με απλή μαστογραφία;

«Πρέπει να κάνω μαστογραφία, αλλά φοβάμαι πολύ… Υπάρχει περίπτωση να πονέσω»;

Σχετικά άρθρα