Πάρκινσον: Έγκαιρη διάγνωση από τα δάκρυα

Διάγνωση της νόσου Πάρκινσον μέσω ανάλυση της σύστασης των δακρύων προτείνουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο 70ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Λος Άντζελες ειδικοί της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, βιοδείκτες της νόσου μπορούν να ανιχνευθουν στα δάκρυα και να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης που επηρεάζει ένα στα 500 άτομα, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν λεπτές διαφορές στα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που εμπεριέχεται στα δάκρυα και έτσι μπορεί να γίνει ανάλυση της πριν καν την εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, δίνοντας την δυνατότητα στον ασθενή να πάρει εγκαίρως θεραπευτική αγωγή για την αποκατάσταση των επιπέδων της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Όπως ανέφερε ο Δρ Μαρκ Λιου «πιστεύουμε ότι η έρευνά μας ειναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα δάρκυα μπορούν να είναι αξιόπιστο, ανέξοδο και μη επεμβατικό μέσο διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον».

Επειδή η πάθηση επηρεάζει τη νευρολογική λειτουργία του ανθρώπου πέραν του εγκεφάλου, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να εντοπιστεί και στις πρωτεΐνες των δακρύων.

Ανέλυσαν λοιπόν 55 δείγματα δακρύων από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και τα συνέκριναν με δείγματα δακρύων από 27 άτομα χωρίς τη νόσο, ίδιας ηλικίας και φύλου, εστιάζοντας σε τέσσερις συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Διαφορές εντόπισαν στο επίπεδο της α-συνουκλεΐνης στα δάκρυα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Επίσης, τα επίπεδα μιας άλλης μορφής της α-συνουκλεΐνης, της ολιγομερούς α-συνουκλεΐνης, η οποία είναι α-συνουκλεΐνη που έχει σχηματίσει συσσωματώματα που εμπλέκονται σε νευρική βλάβη στη νόσο Πάρκινσον, ήταν επίσης σημαντικά διαφορετικά σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Υπέθεσαν, επίσης, ότι είναι δυνατόν τα ίδια τα εκκριτικά κύτταρα των δακρυϊκών πόρων να παράγουν αυτές τις διαφορετικές μορφές α-συνουκλεΐνης που μπορούν να εκκριθούν απευθείας σε δάκρυα.

Τα συνολικά επίπεδα της α-συνουκλεΐνης ήταν μειωμένα στα άτομα με νόσο Πάρκινσον, με κατά μέσο όρο 1,45 ng/mg συγκριτικά με 0,27 ng/mg στα υγιή άτομα.

«Γνωρίζοντας ότι κάτι απλό όπως τα δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν τους νευρολόγους να διαχωρίσουν τα άτομα με νόσο Πάρκινσον από τα υγιή, είναι πραγματικά σημαντικό. Και επειδή η νόσος ξεκινά χρόνια ή και δεκαετίες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ένας τέτοιος βιολογικός δείκτης είναι χρήσιμος στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου Πάρκινσον», σημείωσε ο Δρ Λιου.

Πηγή: health.in.gr

Σχετικά άρθρα