Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο βλαβερό είναι για την υγεία σου;

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία, πολλοί είναι οι καπνιστές εκείνοι που έχουν στραφεί στο λεγόμενο «ηλεκτρονικό τσιγάρο», επίσης γνωστό και ως «e-cigarette», θεωρώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση.

Τα «ηλεκτρονικά τσιγάρα» είναι συσκευές  που λειτουργούν με μπαταρία που θερμαίνουν ένα υγρό διάλυμμα, το οποίο περιέχεται στη συσκευή, το οποίο μπορεί να περιέχει το ποσοστό νικοτίνης που επιθυμεί ο καθένας, μετατρέποντάς το σε ατμό, που εισπνέει ο χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου λέγονται «ατμιστές» και αντί για κάπνισμα χρησιμοποιείται ο όρο «άτμισμα».

Ωφελεί ή βλάπτει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες μελέτες αναφορικά με τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τον ανθρώπινο οργανισμό, με τις επιστημονικές απόψεις να διίστανται.

Μια πρόσφατη έρευνα, πάντως, επισημαίνει προερχόμενη από τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τελικά η χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να είναι περισσότερο βλαβερή παρά ωφέλιμη για τους χρήστες τους, δηλαδή τους ατμιστές και ειδικά για τους εφήβους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει απαγορεύσει την πώληση προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ειδικότερα, από τη συγκεκριμένη έρευνα προέκυψε ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν σε αυτή και «ατμίζουν», έχουν στον οργανισμό τους τρεις φορές μεγαλύτερα επίπεδα τοξικών ουσιών σε σχέση με συνομήλικούς τους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται τα θερμαντκά πηνία στις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επίσης, οι συντάκτες της έρευνας βρήκαν ότι ποσότητες τοξικών μετάλλων υπάρχουν σε μικρές συγκεντρώσεις στα υγρά διαλύμματα, που θερμαίνονται μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πάντως, για τους ειδικούς, το φαινόμενο αυτό οφείλεται περισσότερο στα θερμαντικά πηνία, παρά στα υγρά διαλύμματα.

Βάσει των στιχείων παλιότερων ερευνών, που συνέκριναν τις συνέπειες του καπνίσματος και του ατμίσματος, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με πολλά περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το δεύτερο δεν είναι επιβλαβές για τον οργανισμό.

Μάλιστα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο «κατηγορείται» για την αύξηση σε εφήβους-καπνιστές που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της έρευνας, Samir Soneji, καθηγητή του Ινστιτούτου του Darmouth, ενώ οι εταιρείες λανσάρουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα για τη σταδιακή και στη συνέχεια οριστική διακοπή του κανονικού καπνίσματος, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ελάχιστοι οι καπνιστές εκείνοι που διέκοψαν το τσιγάρο χάρη στο e-cigarette. Αντίθετα, η χρήση του οδηγεί ακόμα και εκείνους που το έχουν μειώσει πίσω στο κανονικό κάπνισμα, αλλά και στο να το ξεκινήσουν, με τον αριθμό των ενηλίκων και νεαρών ενηλίκων που αρχίζουν το κάπνισμα να κυμαίνεται κάθε χρόνο στο 1,5 εκατ. στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μάλιστα, σε επόμενη φάση, οι ερευνητές αναμένεται να ασχοληθούν και με τις συνέπειες του παθητικού ατμίσματος.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα