Τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου υπεύθυνο για τον αυτισμό

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν τα ελλείμματα σε ένα τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Μάργκαρετ Γουάρνερ, καθηγήτρια Βιολογίας και Βιοχημείας και Γιαν-Οκε Γκουσταφσον, καθηγητής Βιολογίας και Βιοχημείας, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζουν ότι τα ελλείμματα στο τμήμα του ιππόκαμπου, που ονομάζεται οδοντωτή έλικα, ρυθμίζονται από τον υποδοχέα LXRβ.

Η οδοντωτή έλικα ευθύνεται για τα συναισθήματα και τη μνήμη και είναι επίσης γνωστό ότι εμπλέκεται στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Οι δύο επιστήμονες εργάζονται τα τελευταία 40 χρόνια πάνω στον ρόλο των πυρηνικών υποδοχέων στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Μέχρι σήμερα είναι ήταν γνωστό ότι η ρύθμιση της ανάπτυξης της οδοντωτής έλικας συμβαίνει προγεννητικά και μεταγεννητικά.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η πρώιμες αλλαγές στη νευρογένεση της οδοντωτής έλικας παρέχουν ένα εντελώς ανώμαλο πρότυπο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το κύκλωμα που εμπλέκεται στην φυσιολογική κοινωνική λειτουργία», εξηγεί η Δρ Γουάρνερ.

Η διαχρονική μελέτη του θέματος υπονοεί επίσης ότι τα ελλείμματα στην νευρογένεση της οδοντωτής έλικας φαίνεται να παίζουν ρόλο στην αιτιολογία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και των σχετιζόμενων συμπεριφορών. Ειδικά, τα ελλείμματα στον υποδοχέα LXRβ έχουν θεωρηθεί ως ο πιθανός ένοχος των ελλειμματών στην οδοντωτή έλικα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο υποδοχέας LXRβ μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη γένεση του αυτισμού και το απέδειξαν «αφαιρώντας τον LXRβ από τα κύτταρα που ελέγχουν τις ορμόνες και τον μεταβολισμό, παρατηρήσαμε ότι εκδηλώνονταν αυτιστικές συμπεριφορές και μειωμένη γνωστική ευελιξία».

Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι «οι συμπεριφορικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η απαλοιφή του LXRβ προκαλούσε διαταραχές συμπεριφοράς σχετικές με μείζονα συμπτώματα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Επίσης, ήταν εμφανείς οι ελλείψεις στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ένα κλασσικό φαινοτυπικό χαρακτηριστικό του αυτισμού».

Σύμφωνα με τον Δρ Γκουσταφσον, ο οποίος ανακάλυψε τον LXRβ το 1996, «ο υποδοχέας LXRβ είναι σημαντικός για την οδοντωτή έλικα και θα μας βοηθήσει να θεραπεύσουμε ή να διαχειριστούμε τον αυτισμό. Μέχρι το 1996 δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε αυτός ο υποδοχέας και πόσο σημαντικός είναι για την λειτουργία του εγκεφάλου».

Πηγή: health.in.gr

Σχετικά άρθρα