Μπορούν τα αντιισταμινικά να προκαλέσουν άσθμα;

Έχω μια κόρη 9 χρονών και έχει εποχική αλλεργία σε γύρη χόρτων, Αγρωστώδη Bermyda 34,30, Αγρωστώδη Timothy 42,00 και Πλάτανος (sycamore) 1,60. Ο αλλεργιολόγος μας σύστησε ή υπογλώσσια ή ενέσιμα. Η επιτυχία 95% και στα δύο. Αν δεν κάνω κάτι από τα δύο και της χορηγώ κάθε φορά που έχει θέμα αντιισταμινικά, θα εμφανίσει αργότερα πρόβλημα με άσθμα; Ποια είναι η γνώμη σας;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υποδόρια ή υπογλώσσια ανοσοθεραπεία με αλλεργιογόνα κρίνεται κατάλληλη σε ασθενείς με IgE-διαμεσολαβούμενες αλλεργικές παθήσεις, όπως η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η ολοετής ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η αναφυλαξία εκ δηλητηρίου εντόμων και για ορισμένους η ατοπική δερματίτιδα, όπου τα συμπτώματα δεν ελέγχονται επαρκώς με την αποφυγή των αλλεργιογόνων και την φαρμακοθεραπεία και όταν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η IgΕ-διαμεσολαβούμενη αντίδραση στο αντιγόνο. Στην περίπτωση της κόρης σας έχει επιβεβαιωθεί με δοκιμασία RAST η ανάπτυξη αντισωμάτων IgE στα αλλεργιογόνα που αναφέρετε και ως εκ τούτου ο αλλεργιολόγος σας κρίνει δόκιμη την προσέγγιση της ανοσοθεραπείας. Στα μακροπρόθεσμα κλινικά οφέλη της θεραπείας αυτής συγκαταλέγονται η μείωση των συμπτωμάτων από την αλλεργία που καθιστά λιγότερο αναγκαία την χρήση φαρμάκων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και ο περιορισμός του ενδεχομένου εξέλιξης της αλλεργικής ρινίτιδας σε αλλεργικό άσθμα. Μάλιστα όταν εφαρμόζεται επιτυχώς για τουλάχιστον 3 έτη έχει επιδείξει μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων έως και 3 χρόνια μετά το πέρας της θεραπείας και αποτρέπει την ανάπτυξη νέας ευαισθητοποίησης στα παιδιά.
Στη Μεγάλη Βρετανία η υπογλώσσια ανοσοθεραπέια τελευταία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών καθώς έχει κριθεί πιο ασφαλής από την υποδόρια μετά από πολλές μελέτες και ως εκ τούτου ενθαρρύνεται περισσότερο η χρήση της εκεί. Συγκεκριμένα είναι πιο βολική για τους ασθενείς, μειώνει την έκθεση στο αίμα και το λάτεξ, και θεωρείται από τις ασφαλέστερες προσεγγίσεις, χωρίς όμως ποτέ κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο σοβαρής αναφυλαξίας όπως και με την υποδόρια οδό χορήγησης. Απόλυτη αντένδειξη και των δύο ανοσοθεραπειών είναι το σοβαρό μη-ελεγχόμενο άσθμα, ενώ παράλληλα προϋποθέτουν υψηλή συμμόρφωση από την πλευρά του ασθενούς.
Σχετικά με το κρίσιμο ερώτημά σας φρόνιμο θα ήταν να απευθυνθείτε στον αλλεργιολόγο σας που γνωρίζει το ανοσολογικό ιστορικό της κόρης σας και την πορεία της νόσου της καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να εκτιμήσει την απόδοση αυτής της προσέγγισης στον δεδομένο ασθενή σε σχέση με άλλες εναλλακτικές. Αυτό που έχω να σας επισημάνω από την σκοπιά μου είναι πως τα αντιισταμινικά φάρμακα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα μόνον, ενώ για την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας χωρίς ανοσοθεραπεία σε άσθμα  κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων με σιγουριά παρά μόνο να εικάσει αναλογιζόμενος την τρέχουσα πρόγνωση.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

Σχετικά άρθρα