Οδηγίες για να μετρήσεις σωστά την πίεσή σου

Μία από τις τέσσερις βασικές ζωτικές ενδείξεις του ανθρώπινου οργανισμού είναι η αρτηριακή πίεση. Οι άλλες τρεις είναι ο σφυγμός, η αναπνοή και η θερμοκρασία του σώματος. Αυτές οι τέσσερις ενδείξεις είναι που δίνουν μια γενικότερη εικόνα για την κατάσταση της υγείας σου. Κάποια πιθανή αλλαγή σε αυτές μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Με τον όρο «αρτηριακή πίεση» αναφερόμαστε στην πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών, ενώ κυκλοφορεί σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (δηλαδή πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλλουν τα αγγεία σε αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά πρέπει να «εργαστεί» εντονότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την συστολική και τη διαστολική. Σε υγιείς ενήλικες η φυσιολογική συστολική πίεση είναι κάτω από 120 και κάτω από 80 η διαστολική. Άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για την συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) κι έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης, καθώς και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωή.

Πώς θα μετρήσεις μόνη σου την πίεσή σου;

Για να μετρηθεί η πίεση απαιτείται πιεσόμετρο, το οποίο μπορεί να είναι ψηφιακό ή χειροκίνητο. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να έχεις και ένα στηθοσκόπιο, το υδραργυρικό, που θεωρείται και πιο ακριβές.

Προκειμένου να μετρήσεις την πίεση σου μόνη σου θα πρέπει να κάνεις τα εξής:

  • Καθιστή θέση με ακουμπισμένο χαλαρά το αριστερό χέρι σε ένα τραπέζι ή μια επίπεδη επιφάνεια στο ύψος της καρδιάς
  • Η περιχειρίδα, το ύφασμα δηλαδή που τυλίγεται στο χέρι, σφίγγει τον βραχίονα, περίπου 3 εκατοστά πάνω από τον αγκώνα, ενώ το μέγεθος του αεροθαλάμου πρέπει να καλύπτει το 40% του βραχίονα
  • Εφάρμοσε ελαφρά το στηθοσκόπιο πάνω στη βραχιόνια αρτηρία (στην εσωτερική μεριά του βραχίονα προς το μικρό δάκτυλο του χεριού)

Προσοχή! Η πίεση θα πρέπει να μετράται μετά από 5-10 λεπτά ξεκούρασης, ποτέ μετά από φαγητό ή τσιγάρο και πάντα σε ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον. Δεν πρέπει να φοράς στενά ρούχα στο χέρι που μετράς την πίεση, ενώ η πλάτη πρέπει να παραμένει στηριγμένη σε όλη τη διάρκεια της μέτρησης.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από μεσοδιάστημα 3 λεπτών και να υπολογίζεται ο μέσος όρος των δύο μετρήσεων, εκτός αν παρατηρηθεί σημαντική απόκλιση, οπότε θα χρειαστεί και τρίτη μέτρηση.

Η μέτρηση με μη ηλεκτρονικό πιεσόμετρο συνοδεύεται με ψηλάφηση του σφυγμού στον καρπό.

  • Φουσκώνεις την περιχειρίδα περίπου 30 mmHg πάνω από το σημείο εκείνο που εξαφανίζεται ο σφυγμός στον καρπό
  • Από εκεί αφήνεις σιγά- σιγά τον αέρα να φεύγει από την βαλβίδα, κρατώντας έναν σταθερό ρυθμό 2-3 mmHg ανά καρδιακό παλμό
  • Με το ακουστικό τοποθετημένο στην έσω πλευρά του βραχίονα στο κάτω όριο της περιχειρίδος περιμένεις να ακούσεις τον ήχο του αίματος

Το ύψος της στήλης υδραργύρου ή η θέση της βελόνας όπου θα ακουστεί ο πρώτος ήχος αντιστοιχεί στη συστολική πίεση, ενώ το σημείο όπου οι ήχοι θα εξαφανιστούν τελείως αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα