Άνοιξε το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις – Η προθεσμία υποβολής και οι κωδικοί που κρύβουν παγίδες

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε την Τετάρτη το απόγευμα, ενεργοποιώντας τη σχετική διαδικασία αφού αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν ήδη να υποβάλλουν δηλώσεις. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει αφού προβλέπεται η εξόφληση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Όμως, οι φορολογούμενοι θα μπορούν από φέτος να αιτούνται την πληρωμή βεβαιωμένης φορολογικής οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Ακόμη, οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα εντός των επομένων δυο εβδομάδων να πληρώνουν το σύνολο ή μέρος μιας οφειλής με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτική η χρεωστική κάρτα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Taxisnet στη διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr). Η σχετική απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν οποιαδήποτε φορολογική οφειλή σε έως 12 άτοκες δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκές πιστωτικό όριο στην κάρτα του φορολογούμενου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο έντυπο Ε1. Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς. Οι αλλαγές σχετίζονται με την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, και την φορολόγηση των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb εκτός των άλλων.

Οι κωδικοί που κρύβουν παγίδες για εξτρά φόρους

Παγίδες έξτρα φόρου κρύβουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι κωδικοί που αφορούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, φίλους ή συγγενείς που εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι στην κατοικία του φορολογουμένου, μισθώσεις τύπου Airbnb, ανείσπρακτα εισοδήματα αλλά και αναδρομικά είναι ύποπτοι των νέων φορολογικών εντύπων. Αναλυτικά:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι κωδικοί 049-050 αποτελούν κλειδί για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Εδώ δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017 και οδηγούν σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι ξεκλείδωτοι και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν.

Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις». Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι δεν εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο με πλαστικό χρήμα και απειλούνται με πρόσθετο φόρο για τις δαπάνες που λείπουν, ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να δηλώσουν ποσά δαπανών που δεν έχουν πραγματοποιήσει, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις χάρτινες.

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς αν εντοπιστούν σε έλεγχο, είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά.

Αποδείξεις δαπανών που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογουμένους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κατοίκους της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις.

2. Σύζυγοι: Και φέτος οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά από κοινού τις φορολογικές τους δηλώσεις. Χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, υποβάλλουν μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

3. Σύμφωνο συμβίωσης. Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

4. Φιλοξενούμενοι: Παγίδα για τους φορολογουμένους που δηλώνουν φιλοξενούμενοι κρύβουν οι κωδικοί 007-008 του πίνακα 2 του Ε1. Όσοι φιλοξενούν στο σπίτι τους ενηλίκους (π.χ. φίλους) που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ τους και τους μήνες φιλοξενίας. Ετσι, η Εφορία θα μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις φιλοξενουμένων – μαϊμού.

5. Συνταξιούχοι: Με τροποποιητική δήλωση που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πρόστιμα και τόκους, θα δηλώσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) που έλαβαν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με την απόφαση, η φορολόγηση των ποσών αυτών γίνεται στα έτη που ανάγονται. Η αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 θα υποβληθεί με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν.

6. Μισθώσεις Airbnb: Οι φορολογούμενοι που το 2017 απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 15% έως 45%.

7. Πληρωμή φόρου: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ο φόρος θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις μέχρι 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.

8. Περιουσία στο εξωτερικό: Οι κωδικοί 029-030 του πίνακα 2 θα συμπληρωθούν από όσους έχουν ακίνητα ή καταθέσεις ή οποιαδήποτε άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το αν αποκτούν από αυτήν εισόδημα ή όχι. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί συμπληρώνονται και από τους φορολογουμένους που έχουν επενδύσει, μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σε χρηματοοικονομικά μέσα αλλοδαπού εκδότη (μετοχές, ομόλογα, λοιπά χρεόγραφα).

Αναλυτικές οδηγίες από την ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδωσε στη δημοσιότητα το βιβλιαράκι με τις αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Σ΄ αυτό περιλαμβάνεται δήλωση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή που τονίζει:

«Το φυλλάδιο αυτό έχει σκοπό να σας βοηθήσει στην ορθή υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017. Καλώ όλους –και ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες λογιστές / φοροτεχνικούς -να συνδράμουν την προσπάθειά μας για ομοιόμορφη κατανομή των ηλεκτρονικών υποβολών στον διαθέσιμο για την εκπλήρωση της υποχρέωσης χρόνο.

Η μαζική συγκέντρωση δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, που δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών / φοροτεχνικών, είναι πιθανό να δημιουργήσει δυσλειτουργίες, που πρέπει να αποφευχθούν. Συνεχίζεται και φέτος η προσυμπλήρωση της δήλωσης με στοιχεία που συλλέγονται ηλεκτρονικά από εργοδότες, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα, κ.λπ. Ωστόσο, είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμος ο έλεγχος της ορθότητας των προσυμπληρωμένων στοιχείων.

Ειδικά στις περιπτώσεις ασυμφωνίας βεβαιώσεων αποδοχών σε μισθωτούς, συνταξιούχους ή επιτηδευματίες, είναι προτιμότερο να απευθύνεστε για διορθώσεις στους φορείς που σας χορήγησαν την βεβαίωση, πριν υποβάλλετε τη δήλωσή σας. Εξακολουθεί να ισχύει η μείωση φόρου για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι δαπάνες που προβλέπονται και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εκτός των περιπτώσεων που ρητά ορίζονται στον νόμο.

Επίσης, στον πίνακα 2 της δήλωσης προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008 και συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8, προκειμένου να γίνεται ηλεκτρονική ταυτοποίηση με αυτούς που δηλώνουν φιλοξενούμενοι. Σε ό,τι αφορά το έντυπο Ε3, ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και της λογιστικής κοινότητας, προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις, που απλοποιούν σημαντικά το έργο των λογιστών / φοροτεχνικών και διευκολύνουν την υποβολή της δήλωσης. Στόχος μας είναι, κάθε χρόνο, η διαδικασία να είναι όλο και περισσότερο αυτοματοποιημένη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το προσωπικό της Α.Α.Δ.Ε. θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ομαλή ροή και εξέλιξη της διαδικασίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας».

Σχετικά άρθρα