Επίθεση καρχαρία στο Τομπάγκο: 64χρονος Βρετανός κολυμβητής βρισκόταν 10 μέτρα από την ακτή και τραυματίστηκε σοβαρά

Ένας Βρετανός τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση καρχαρία στο νησί Τομπάγκο της Καραϊβικής.

Ο 64χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από σοβαρά τραύματα στο αριστερό χέρι, το αριστερό πόδι και το στομάχι του, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είπε ότι ο άνδρας δέχθηκε επίθεση 10 μέτρα από την ακτή στον κόλπο Courland Bay, στη βόρεια ακτή του νησιού, στις 09:15 (14:15 BST) την Παρασκευή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι στηρίζει την οικογένεια του θύματος.

Το περιστατικό

Το περιστατικό αφορούσε έναν καρχαρία ταύρο που εκτιμάται ότι είχε μήκος 2,4 έως 3 μέτρα και πλάτος 60 εκατοστά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής του Τομπάγκο.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής γραμματέας Farley Augustine δήλωσε ότι ο τραυματίας ήταν «σταθερός και καλά στην υγεία του», αλλά παρέμενε σε μονάδα εντατικής θεραπείας και βρισκόταν υπό καταστολή.

Είπε ότι στον άνδρα είχαν επανακολληθεί κάποια δάχτυλα, αλλά εξακολουθούσε να έχει «σημαντικά τραύματα» σε ένα από τα πόδια του και θα χρειαζόταν «εκτεταμένη εργασία».

«Το καθήκον αυτή τη στιγμή για τους επαγγελματίες υγείας μας είναι πραγματικά να σταθεροποιήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε τη ζωή και τα άκρα όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε.

Ο κ. Augustine δήλωσε ότι ο άνδρας βρισκόταν στο Τομπάγκο με τη σύζυγό του και φίλους και ότι η ομάδα επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα της την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι η τοπική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία για να «διασφαλίσει ότι η οικογένεια θα λάβει όλα όσα χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Τι είπε ο αυτόπτης μάρτυρας

Ο αυτόπτης μάρτυρας Orion Jakerov, διευθυντής θαλάσσιων σπορ στο κοντινό ξενοδοχείο Starfish Hotel, δήλωσε ότι άλλοι άνθρωποι στο νερό «προσπαθούσαν σωματικά να πολεμήσουν τον καρχαρία».

Ο ίδιος δήλωσε στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TTT Live: «Δεν νομίζω ότι τον είδαν. Βρίσκονταν περίπου στο ύψος της μέσης τους στο νερό, οπότε δεν ήταν έξω από το βάθος τους».

«Νομίζω ότι είχαν γυρίσει την πλάτη τους και κάπως αραχτοί ήταν. Κανείς δεν είδε τον καρχαρία να έρχεται».

Πώς κινήθηκαν οι αρχές για την «εξουδετέρωση της απειλής»

Οι αρχές έκλεισαν επτά παραλίες και όλες τις παράκτιες περιοχές μεταξύ της πόλης Plymouth στη βόρεια ακτή του νησιού και του Store Bay στο δυτικό άκρο του, μια διαδρομή περίπου 11,3 χιλιομέτρων.

Το τμήμα περιλαμβάνει επίσης ένα θαλάσσιο πάρκο που περιβάλλει τον ύφαλο Bucco, έναν από τους μεγαλύτερους κοραλλιογενείς υφάλους του νησιού και δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση της περιοχής και όποιος χειρίζεται σκάφος κλήθηκε να είναι προσεκτικός.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απαγορεύσεις τέθηκαν σε ισχύ «από περίσσεια προσοχή» και θα παραμείνουν σε ισχύ το Σάββατο.

Είπαν επίσης ότι θα «εξουδετερώσουν την απειλή αν είναι δυνατόν».

Ο κ. Augustine δήλωσε ότι η αμοιβή των 10.000 δολαρίων (8.010 λιρών) που είχε προηγουμένως προσφερθεί σε όποιον θα μπορούσε να συλλάβει τον καρχαρία και να τον απομακρύνει από τις παραλίες είχε αποσυρθεί.

Οι καρχαρίες-ταύροι είναι γνωστό ότι είναι επιθετικοί και βρίσκονται συχνότερα σε ρηχά νερά κατά μήκος τροπικών ακτών, γεγονός που τους καθιστά -μαζί με τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες και τους καρχαρίες-τίγρεις- από τα είδη που είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή και να επιτεθούν στον άνθρωπο.

Το Τομπάγκο, ένα από τα νησιά που αποτελούν το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, βρίσκεται στη νότια Καραϊβική, περίπου 74 μίλια (119 χλμ.) από τις ακτές της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων International Shark Attack File, η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων καρχαριών στην περιοχή συμβαίνει βορειότερα, στην κεντρική Καραϊβική και στα ανοικτά των ανατολικών και νότιων ακτών των ΗΠΑ.

Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν καταγραφεί μόνο δύο επιθέσεις καρχαριών τόσο νότια όσο το Τομπάγκο, και καμία από αυτές δεν έγινε σε απόσταση 200 μιλίων από το ίδιο το νησί.

Σχετικά άρθρα