To παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου της UNESCO απονέμεται στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους της Γάζας που καλύπτουν τον πόλεμο

Η UNESCO απένειμε την Πέμπτη το παγκόσμιο βραβείο της για την ελευθερία του Τύπου σε όλους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στη Γάζα, όπου το Ισραήλ μάχεται τους τρομοκράτες της Χαμάς για περισσότερους από έξι μήνες.

Ανακοινώνοντας το βραβείο την Πέμπτη, ο Mauricio Weibel, πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε:

«Σε αυτούς τους καιρούς του σκότους και της απελπισίας, επιθυμούμε να μοιραστούμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αναγνώρισης στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή την κρίση υπό τόσο δραματικές συνθήκες».

«Ως ανθρωπότητα, έχουμε τεράστιο χρέος απέναντι στο θάρρος και την αφοσίωσή τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια του οργανισμού του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, δήλωσε ότι το βραβείο αποτίει «φόρο τιμής στο θάρρος των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες». Επεσήμανε, μάλιστα, από την πλευρά της πως η βράβευση υπογραμμίζει πόση «σημασία έχει η συλλογική δράση για να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να επιτελούν το απαραίτητο έργο τους να ενημερώνουν και να ερευνούν».

Τουλάχιστον 97 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη, από την 7η Οκτωβρίου ως την 1η Μαΐου τουλάχιστον 97 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, οι 92 από τους οποίους ήταν Παλαιστίνιοι. Άλλοι δεκαέξι τραυματίστηκαν.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν έφοδος άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 129 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τουλάχιστον 35 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, υποσχόμενο να αφανίσει τη Χαμάς, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 34.596 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα