Βιοψία: Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη;

Έκανα μαστογραφία και κάτι βρήκε ο γιατρός… Πώς θα πάρω αξιόπιστη διάγνωση;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα εύρημα στη μαστογραφία, αν πρέπει να μπει σε διαδικασία βιοψίας θα αποφασιστεί από τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη που πρέπει να διαθέτει σημαντική εμπειρία αλλά και τον σύγχρονο εκείνο εξοπλισμό που θα «δώσει» αξιόπιστη σε κάθε περίπτωση διάγνωση.

Το δίλημμα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία σε ευρήματα σε απλό υπέρηχο, απασχολεί σήμερα πολλούς κλινικούς, αλλά το σωστό είναι κάποιος να χρησιμοποιεί και τις δύο εφαρμογές, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει το εύρημα σε παρακολούθηση (κατηγορία 3) ή βιοψία (κατηγορία 4).

Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί άμεσα, αν ληφθεί υπόψη η σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης με ελαστογραφία η οποία διερευνά τη σκληρότητα ενός ογκιδίου και το κατατάσσει στα προς βιοψία ή στα προς παρακολούθηση περιστατικά, αλλά και του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος, το οποίο περιγράφει το ακριβές μέγεθος του ογκιδίου, συγχρόνως με πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα όρια και τη μορφολογία του.

Το απλό υπερηχογράφημα μόνο στα χέρια ενός έμπειρου ακτινοδιαγνώστη μαστού μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές στο αν ένα εύρημα χρειάζεται βιοψία ή όχι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ψηφιακή μαστογραφία όταν συνδυάζεται με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα και ελαστογραφία, είναι σε θέσει να αποκαλύψει κάθε είδους αλλοίωση στο μαστό, προλαμβάνοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις καρκινικές αλλοιώσεις.

Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης, Ευρωκλινική Αθηνών

Σχετικά άρθρα