Μπορεί το χρόνιο στρες να αλλοιώσει το DNA των παιδιών μας;

Νέες μελέτες που σχετίζονται με το χρόνιο άγχος και το στρες δείχνουν ότι αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τη λειτουργία του, καθώς και τη συνολικότερη υγεία μας.

Πρόσφατα συμπεράσματα ερευνών στον τομέα της νευρολογίας, εστίασαν στις επιγενετικές συνέπειες του στρες.

Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε τελευταία στις ΗΠΑ επικεντρώθηκε στο πώς οι στρεσογόνες εμπειρίες ενός πατέρα επηρεάζουν τα γονίδια των απογόνων του, μεταλλάσσοντάς τα.

Οι ερευνητές πήραν κύτταρα από σπέρμα και τα εξέθεσαν σε ορμόνες που παράγονται σε καταστάσεις άγχους και στρες. Όπως προέκυψε, οι ορμόνες αυτές είναι τελικά σε θέση να αλλοιώσουν τα κύτταρα του σπέρματος, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση το γενετικό υλικό των απογόνων ενός άντρα που περνάει καταστάσεις έντονου άγχους και στρες.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η πατρική επιδιδυμία παίζει σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό της ανάπτυξης του εγκεφάλου, μεταβάλλοντας το μικρό περιεχόμενο πολυμερικών μορίων στα κυστίδια του ως απόκριση στο χρόνιο στρες.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα ευρήματα αυτά μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς και για ποιο λόγο οι άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες ψυχικές διαταραχές, ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία όπου το στρες και το άγχος υφίστανται στην καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, άλλη έρευνα πώς τα ψυχικά τραύματα στην παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλλουν στην σύσταση των γονιδίων. Αυτό φάνηκε από το δείγμα που πάρθηκε από παιδιά τα οποία επισκέφθηκαν ψυχολόγους για να αντιμετωπίσουν κάποιο ψυχικό τραύμα και είχαν αυξημένη την κορτιζόλη τους, τη λεγόμενη και «ορμόνη του στρες», επηρεάζοντας τη μεθυλίωση (χημική διαδικασία του οργανισμού που ουσιαστικά ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες μας) του DNA των κυττάρων.

Παράλληλα, μετά την ανακάλυψη ότι η δημιουργία του στρες οφείλεται σε νευρώνες που συγκεντρώνονται στον «ιππόκαμπο» του εγκεφάλου, τα ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα νέας γενιάς αναμένεται να εστιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και στην αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αναφορικά με τoν διακεκομμένο ύπνο, λόγω του χρόνιου στρες, έρευνες έδειξαν ότι επίσης μπορεί να αλλάξει τη δομή βακτηρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Δείτε αυτά τα νέα ευρήματα στο βίντεο που ακολουθεί:

Σχετικά άρθρα