Ανεμοβλογιά στους ενήλικες: Μπορει να προκαλέσει στειρότητα;

Μπορεί η ανεμοβλογιά να είναι μια ιογενής νόσος που «χτυπάει» κυρίως παιδιά, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν και οι ενήλικες από αυτή.

Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που αφορούν στην ανεμοβλογιά, πώς εκδηλώνεται στους ενήλικες και πώς πρέπει ν αντιμετωπιστεί.

Είναι πιο έντονα τα συμπτώματα στους ενήλικες;

Στους ενήλικες, η ανεμοβλογιά εμφανίζεται πιο έντονα. Ως γνωστόν, πρόκειται για δερματική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φουσκάλες και πυρετό. Στην περίπτωση των ενηλίκων μπορεί να πλήξει τους πνεύμονες (πνευμονία), να εκδηλωθεί με τη μορφή μηνιγγίτιδας, αλλά και εγκεφαλίτιδας, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ενήλικου ασθενούς.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά σε ζωτικά όργανα του ενήλικου οργανισμού, με το 30-35% των περιπτώσεων να αφορά σε επιπλοκές του νευρολογικού συστήματος.

Μπορεί κανείς να μείνει στείρος;

Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ενδεχόμενο στειρότητας υπάρχει στην περίπτωση της παρωτίτιδας.  Για την ανεμοβλογιά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα.

Ποιος ο κίνδυνος για τις εγκύους;

Εφόσον η έγκυος προσβληθεί, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η έγκυος να αποβάλλει, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ιογενών νόσων. Εάν πρόκειται για λεχώνα, τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσει το νεογέννητο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της ώστε να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και η μητέρα αλλά και το μωρό.

Τι πρέπει να κάνει ο ενήλικας εφόσον προσβληθεί;

Σε κάθε περίπτωση ο ενήλικας θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, αλλά και για να μην μεταδώσει την ασθένεια στους γύρω του.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά;

Η πρώτη κίνηση είναι να υπάρξει αγωγή με αντιβίωση για τον ασθενή. Στη συνέχεια υπάρχει το ενδεχόμενο του εμβολιασμού για τον πάσχοντα, αλλά όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ανοσοποιητικό του. Υπάρχουν και ενήλικες που είναι άνοσοι στην ανεμοβλογιά, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν εκτεθούν στον ιό δεν θα νοσήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχει εκτεθεί στην ανεμοβλογιά, καλό θα είναι να επισκεφθείς άμεσα τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα