Κόκκινα δάνεια: Δυνατότητα παγώματος μέρους της οφειλής του δανειολήπτη

Ο Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις τράπεζες (SSM) θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων σε δύο κομμάτια, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί μόνο το ένα τμήμα της οφειλής του με παράλληλο «πάγωμα» του υπολοίπου τμήματος, αποτελεί λύση συμφέρουσα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες. Στα προαπαιτούμενα εντάσσεται και η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος απλοποιείται και αυστηροποιείται, ενώ δημιουργείται πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ των τραπεζών.

Οι τράπεζες δεν θα επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξάνουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται μειώνοντας ισόποσα το μέρος του δανείου που μένει παγωμένο.

Προϋπόθεση για διαγραφή του 50% του χρέους, συνιστά η συνέπεια των δανειοληπτών στην καταβολή των δόσεων για το άλλο 50%.

Ωστόσο, το νομοθετικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ε.Ε, κάτι που έχει επισημάνει και η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί,  δυσχεραίνει τον Εποπτικό Μηχανισμό στην υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει στο κομμάτι αυτό της αξιολόγησης.

Αναφορικά με την λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα τους επιτρέψει μεταξύ άλλων να μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί αναγκαία όχι όμως και επαρκή συνθήκη, καθώς, παράλληλα, απαιτείται άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών προς τις τράπεζες.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα