Γιατί οι δερματολόγοι λούζονται με πράσινο σαπούνι;

Για εκείνες που κάνουν ζάπινγκ στα προϊόντα ομορφιάς (όλες μας δηλαδή), μία ειδικός εξηγεί πόσο απλή πρέπει να είναι η φροντίδα και ποια είναι η δική της μίνιμαλ ρουτίνα περιποίησης.

Από τη Μαρίλη Ευφραιμίδη

Είναι φίλη μου εδώ και πολλά χρόνια. Γνωριστήκαμε όταν εγώ ήμουν ακόμα χαμένη σε έναν κόσμο με αμέτρητα καλλυντικά και πολλές υποσχέσεις και με έμαθε –ευτυχώς έγκαιρα- ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να κάνω για να έχω όμορφη νεανική επιδερμίδα και μαλλιά. Αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς, αυτή η ειδικός δεν συστήνει ακριβές κρέμες και πολύπλοκες θεραπείες στο ιατρείο.

Η φιλοσοφία της για τη φροντίδα της ομορφιάς μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες συμβουλές και τα προϊόντα που προτείνει χωράνε και σε μία βραδινή τσάντα. Οι πρακτικές της, αυτές ακριβώς που εφαρμόζει και στον εαυτό της, βασίζονται στα πιο απλά συστατικά της φύσης έχουν όμως πίσω τους ισχυρή βιβλιογραφία και επιστημονική κατοχύρωση. Η Πηνελόπη Τυμπανίδου είναι δερματολόγος με PhD, με ιατρεία στην Αθήνα και το Λονδίνο, αλλά κυρίως είναι ο άνθρωπος που θα σου πει την αλήθεια για το μέλλον της επιδερμίδας σου.

Κάθε μέρα: «Η προσπάθεια για όμορφο πρόσωπο απαιτεί μόνο δύο κινήσεις: την απολέπιση και την αντηλιακή προστασία. Η τακτική απολέπιση είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος συντήρησης του δέρματος γιατί απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και δίνει λάμψη. Μπορούμε να κάνουμε φυσικό πίλινγκ κάθε βράδυ στο σπίτι απλώνοντας χυμό λεμονιού που περιέχει άλφα υδροξυοξέα και δημιουργεί ένα όξινο φιλμ με θεραπευτική δράση για όλη τη νύχτα. Αν θέλουμε πιο έντονη απολέπιση περνάμε πρώτα ένα βαμβάκι με οινόπνευμα και μετά το λεμόνι. Το πρωί ξεπλένουμε με νερό και βάζουμε αντηλιακό. Η σημασία του αντηλιακού δεν είναι υπό συζήτηση, αποτελεί τη μόνη προστασία από τη φωτογήρανση, ανεξάρτητα από το αν έχει ήλιο ή βροχή ή αν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο. Το δέρμα πρέπει πάντα να προστατεύεται από το φως».

Καθαρισμός: «Το πρωί και το βράδυ πλένουμε το πρόσωπο με χλιαρό νερό και πράσινο σαπούνι που αφαιρεί το μακιγιάζ και τους ρύπους χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Αν το δέρμα έχει τάση για λιπαρότητα, χρησιμοποιούμε οινόπνευμα σαν τονωτική λοσιόν. Για το ντεμακιγιάζ των ματιών βάζουμε λάδι ελιάς σε ένα βαμβάκι. Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα ήπιο σκραμπ για βαθύ καθαρισμό ανακατεύοντας χοντρό αλάτι με ελαιόλαδο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αφήνουμε το μίγμα περισσότερη ώρα στο δέρμα, σαν μάσκα».

Ενυδάτωση: «Το δέρμα δεν χρειάζεται ενυδατική. Το μόνο που απλώνουμε κάθε πρωί είναι αντηλιακό. Αυτό έχει αρκετές μαλακτικές ουσίες για να νιώσουμε τη λίπανση. Όλα τα άλλα είναι περιττά». Μα, αν τραβάει; «Όταν αισθανόμαστε το δέρμα μας να τεντώνει σημαίνει ότι έχει ανάγκη για απολέπιση. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι πίλινγκ για να φύγουν τα νεκρά κύτταρα. Αν του απλώσουμε λιπαρές κρέμες θα το επιβαρύνουμε και θα εμποδίσουμε την απολέπιση». Και αν θέλουμε το βράδυ να ενυδατώσουμε; «Να σου πω τι κάνω εγώ. Πίνω μισό λίτρο νερό πριν κοιμηθώ».

Αντιγήρανση: «Η δραστική ουσία που έχει αποδεδειγμένα αντιγηραντικά αποτελέσματα και μπορεί να σβήσει τα σημάδια του χρόνου είναι τα ρετινοειδή. Μάλιστα, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο περισσότερο θα αντέξει η επιδερμίδα στο χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος να εφαρμοστούν είναι να φτιάξουμε μία κρέμα με ρετινοϊκό οξύ στο φαρμακείο με συνταγή δερματολόγου και να την απλώνουμε κάθε βράδυ μετά τον καθαρισμό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία αλοιφή με ισοτρετινοΐνη (ένα άλλο ρετινοειδές), επίσης από το φαρμακείο, που είναι πολύ συνηθισμένη και κοστίζει 2 ή 3 ευρώ. Εννοείται πώς ό,τι βάζουμε στο πρόσωπο, το βάζουμε και στα μάτια. Το πρωί κάνουμε καθαρισμό και φοράμε οπωσδήποτε αντηλιακό».

Μαλλιά: «Ο πιο αγνός τρόπος να λουστούμε είναι με παραδοσιακό πράσινο σαπούνι. Το προτιμώ από τα συνηθισμένα προϊόντα γιατί είμαι βέβαιη ότι δεν περιέχει σιλικόνες ή άλλες μαλακτικές ουσίες και δεν αφήνει κατάλοιπα που βαραίνουν τα μαλλιά. Το πρόβλημα με τα κατάλοιπα είναι ότι καλύπτουν την τρίχα, δεν της επιτρέπουν να αναπνεύσει και επιπλέον πολλαπλασιάζουν τη βλαβερή επίδραση της θερμότητας από το στάιλινγκ. Ειδικά τα βαμμένα μαλλιά, καθώς έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, είναι πολύ ευαισθητοποιημένα. Μαλακτική κρέμα δεν χρησιμοποιώ. Αν θέλω να περιποιηθώ τις άκρες, βάζω λίγο καστορέλαιο στο τελευταίο χέρι του λουσίματος, πριν το ξέπλυμα».

Αποσμητικό: «Επειδή από πολύ νωρίς ήμουν ευαισθητοποιημένη στον καρκίνο του στήθους, θεωρώ σημαντικό να χρησιμοποιώ όσο πιο αγνά αποσμητικά γίνεται. Το οινόπνευμα είναι το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό. Βάζουμε μία μικρή ποσότητα μετά το ντους και στη διάρκεια της μέρας όσες φορές θέλουμε. Η αλκοόλη έχει την ιδιότητα να αλλάζει το μικροπεριβάλλον της μικροβιακής χλωρίδας στους ιδρωτοποιούς αδένες και κατά συνέπεια να προλαμβάνει την κακοσμία».

Μαύροι κύκλοι: «Η εικόνα αυτή μπορεί να βελτιωθεί με το εξής κόλπο: παίρνουμε δύο παγωμένα κουταλάκια και κομπρέσες από παγωμένο χαμομήλι. Εφαρμόζουμε εναλλάξ μία τα κουτάλια και μία τις κομπρέσες στους μαύρους κύκλους και επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές».

Ακμή: «Κάθε πρόσωπο χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση αλλά μπορώ να σας πω τι έκανα εγώ όταν είχα σπυράκια. Έκανα μία θεραπεία με αντιβίωση και έβαζα κρέμες φτιαχτές από το φαρμακείο με ρετινοϊκό οξύ για αρκετό καιρό. Όταν πια έφυγαν τα σπυράκια, έκανα τακτικά πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ και άλφα υδροξυ-οξέα».

Μωρά: «Επειδή το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερα αφρίζοντα προϊόντα. Τόσο από τις παιδιατρικές κλινικές όπου έχω εργαστεί, όσο και από τα δικά μου παιδιά ξέρω ότι δεν χρειάζεται να πλένουμε τα μωρά με σαπούνι, αρκεί η κρέμα. Απλώνουμε στην επιδερμίδα του μία απλή παιδική κρέμα και μετά το κάνουμε μπάνιο. Έτσι καθαρίζει χωρίς να ξηραίνεται. Ακόμη και στην αλλαγή πάνας, έκανα τοπικές πλύσεις μόνο με κρέμα μέχρι να γίνουν ενός έτους. Πριν βάλουμε την πάνα χρειάζεται πάντα ένα παχύ στρώμα κρέμας με ψευδάργυρο γιατί αδιαβροχοποιεί την επιδερμίδα κι έτσι δεν ερεθίζεται από τις απεκκρίσεις. Η κρέμα με ψευδάργυρο είναι κατάλληλη και για μικρά εκζεματάκια σε άλλα σημεία του σώματος ακριβώς επειδή αδιαβροχοποιεί την περιοχή».

 

 

Σχετικά άρθρα