Στην τελική ευθεία για τη λύση του Σκοπιανού ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αρνείται το erga omnes

Πυρετώδεις είναι διεργασίες για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ καθώς μετά τις επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες, οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών βρίσκονται στην Αθήνα, μαζί με εκπροσώπους του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και συντάσσουν τα νομοτεχνικά κείμενα που θα τεθούν υπ’ όψιν των δύο πρωθυπουργών.

«Ποτέ δεν ήμασταν ποτέ πιο κοντά σε λύση με την Ελλάδα και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», σημείωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ  – σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αποτίμησε το έργο της κυβέρνησής του τον τελευταίο χρόνο – και τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στις αρχές και στη νομική πλευρά της συμφωνίας.

«Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και «έδειξε» τα επόμενα βήματα: η πιθανή συμφωνία θα εγκριθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο  καθώς «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη θέση των πολιτικών», αλλά οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο καθώς θα γίνει δημοψήφισμα, ίσως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, ακόμα δεν υπάρχει τελική συμφωνία για την ονομασία, ακόμα γίνεται επεξεργασία του νομικού πλαισίου και τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει ακόμη ένα βήμα κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα.

«Θα μιλήσουμε με τον Τσίπρα -σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή- επιδιώκοντας να γίνει ακόμη ένα βήμα. θα ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες και όταν έχουμε νεότερα θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη», είπε ο Ζάεφ και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα στείλει σύντομα επιστολή στο ΝΑΤΟ για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στη Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν σχολίασε εάν οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» ή «Δημοκρατία του Ιλιντεν» είναι ακόμα στο τραπέζι. «Δεν θα σχολιάσω», είπε, «συγκεκριμένες ονομασίες διότι είμαστε στην τελική φάση ενός ενδεχόμενου διακανονισμού».

Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ θα έχει σήμερα (Πέμπτη) συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, προκειμένου να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση Ντιμιτρόφ – Ιβάνοφ χαρακτηρίζεται υψηλής δυσκολίας καθώς ήδη η προεδρία της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει μη αποδεκτή μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), όρος που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα.

«Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ βασίζεται σε αρχές και συνάδει με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Και αυτή η θέση είναι ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο θέμα της ονομασίας για γενική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα