Καρκίνος στον λαιμό: Ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν

Όταν μιλάμε για καρκίνο του λαιμού, μιλάμε για έναν καρκίνο που σχηματίζεται στον λάρυγγα ή τον φάρυγγα του ασθενούς. Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις σχηματίζονται στον φάρυγγα, δηλαδή μεταξύ των αεραγωγών και του πεπτικού σωλήνα. Όταν σχηματίζεται στο επίπεδο του λάρυγγα, τότε ο καρκίνος στον λαιμό τείνει να σχηματίζεται κοντά στα φωνητικά σχοινιά.

Ενώ οι άνδρες ήταν οι περισσότεροι που επλήγησαν από αυτόν τον τύπο καρκίνου μέχρι τη δεκαετία του 1980, η τάση αυτή μειώθηκε και στη συνέχεια αυξήθηκε και πάλι μετά το 2005. Από την άλλη για τις γυναίκες, ο καρκίνος αυτός αυξάνεται σταθερά λόγω κυρίως του καπνίσματος.

Επίμονη στηθάγχη

Μια στηθάγχη συνήθως διαρκεί λίγες μέρες και μετά από μια θεραπεία και πολύ ξεκούραση, όλα τελειώνουν. Αλλά μια στηθάγχη που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες και η οποία δεν αφήνει παρά τις διαφορετικές θεραπείες μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η επίσκεψη στον γιατρό σου είναι απαραίτητη, ακόμη και αν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις καρκίνο, λένε οι ογκολόγοι.

Μόνιμο βράχνιασμα

Εάν η φωνή σου είναι συνεχώς βραχνιασμένη, ειδικά στην περίπτωση που καπνίζεις, καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν ΩΡΛ ώστε να αποκλείσεις την περίπτωση κάποιου τύπου καρκίνου. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται δυσφωνία και είναι ένα πρώιμο σημάδι που βοηθάει στον εντοπισμό του καρκίνου γρήγορα.

Δυσκολία στην κατάποση

Εάν δυσκολεύεσαι να καταπιείς το παραμικρό και νιώθεις σαν κάτι να φράζει τον λαιμό σου, τότε καλό θα είναι να σε εξετάσει ένας ειδικός. Το λεγόμενο «γάγγλιο» είναι ένα σημάδι ότι μάλλον πάσχεις από καρκίνο στον λαιμό.

Επίμονος ξηρός βήχας

Εάν έχεις ξηρό βήχα κι αυτός επιμένει, τότε θα πρέπει να ανησυχήσεις. Αυτό συνήθως συμβαίνει στους καπνιστές, όμως εάν έχεις πάρει αγωγή από τον ΩΡΛ και δεν βλέπεις αποτέλεσμα, τότε καλό θα είναι να εξεταστείς για την περίπτωση καρκίνου.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα