Ποια είναι η Virginia Apgar, η αναισθησιολόγος που τιμά σήμερα η Google;

H Virginia Apgar είναι η γυναίκα που επέλεξε η Google να τιμήσει σήμερα με ένα Doodle. Η αμερικανίδα αναισθησιολόγος, που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 7 Ιουνίου 1909 και πέθανε τον Αύγουστο του 1974, είναι αυτή που επινόησε το τεστ Apgar το οποίο βοηθά τον παιδίατρο να αξιολογήσει πόσο καλά λειτουργεί ο οργανισμός του νεογέννητου στο 1 λεπτό και ξανά στα 5 λεπτά μετά τη γέννηση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από αυτό το τεστ, που εφευρέθηκε το 1952, δεν υπήρχε αντικειμενικός τρόπος για να προσδιοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου και έτσι τα μωρά δε λάμβαναν ιατρική φροντίδα αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Είναι τόσο σημαντικό το τεστ που πήρε το όνομα από την Άπγκαρ, καθώς, όπως αναφέρει ακόμη και το National Library of Medicine, «κάθε νεογέννητο, που γεννιέται σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, οπουδήποτε στον κόσμο, εξετάζεται πρώτα από τα μάτια της Δρ Virginia Apgar».

Στο τεστ αυτό εκτιμάται η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή, ο μυϊκός τόνος, η αντίδραση στα ερεθίσματα και το χρώμα του βρέφους ένα λεπτό μετά από τη γέννηση και επανεκτιμούνται μετά από 5 λεπτά.

Ο κάθε παράγοντας βαθμολογείται με 0, 1 ή 2. Το μέγιστο συνολικό σκορ είναι το 10. Το συγκεκριμένο τεστ δεν προβλέπει τη μελλοντική υγεία ή ανάπτυξη του παιδιού, κινητοποιεί όμως το προσωπικό του μαιευτηρίου στην περίπτωση που το μωρό είναι νωθρό ή βραδύ στις αντιδράσεις του.

Το μωρό θεωρείται υγιές, όταν η βαθμολογία στο τεστ Apgar κυμαίνεται είναι 7-10.

Από 4 έως 6, η υγεία του νεογέννητου είναι μέτρια. Αν είναι μικρότερη από 4, τότε η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου είναι μάλλον κακή.

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά άρθρα