Γιατί το καλοκαίρι… τεμπελιάζεις περισσότερο;

Το καλοκαίρι μπήκε δυναμικά με τον υδράργυρο να παίρνει σταδιακά την ανιούσα. Μαζί λοιπόν με τη ζέστη έρχεται και λεγόμενη «καλοκαιρινή ραστώνη», σε ελεύθερη μετάφραση η καλοκαιρινή τεμπελιά.

Γιατί, όμως, το καλοκαίρι τεμπελιάζεις περισσότερο και δεν έχεις διάθεση να κάνεις πολλά πράγματα; Κι όμως… υπάρχει επιστημονική εξήγηση (και) για αυτό.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αισθάνεσαι λιγότερο ενεργή ή παραγωγική και υπάρχει λόγος: Ο οργανισμός, λόγω της αυξημένης ζέστης, προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα της εσωτερικής του θερμοκρασίας, κάτι που απαιτεί από μόνο του μια συγκεκριμένη προσπάθεια.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει λόγω του ότι πρόκειται για μια σύνθετη εξισορρόπηση ορμονών και μεταβολισμού που χρειάζεται ενέργεια, η οποία πηγάζει από τη γλυκόζη.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνεις εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, αποτελεί άσκηση για τον οργανισμό αφού το σώμα μας εξαντλεί τα αποθέματα γλυκόζης για να μας διατηρήσει σε δροσερή θερμοκρασία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κουράζουν περισσότερο, καθώς ξοδεύεις περισσότερους εσωτερικούς πόρους για να διατηρήσεις την κανονική θερμοκρασία του σώματός σου.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να αφυδατώνεται, κάτι που ενισχύει το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας που μπορεί να έχεις.

Παράλληλα, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία έχεις την τάση να προσεγγίζεις με λανθασμένο τρόπο τις καταστάσεις.

Όσον αφορά τον ύπνο, εάν η θερμοκρασία του καλοκαιριού σου προκαλεί υπνηλία ή θέλεις να κοιμάσαι και να ξυπνάς πιο νωρίς τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό οφείλεται στην ενέργεια σου, αλλά συγχρόνως και στην αντίδραση του οργανισμού στις αλλαγές του φωτός. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση της φωτεινότητας διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης, το οποίο συνεισφέρει στην κούραση.

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr

Σχετικά άρθρα