Φαρενάιτ 451: μια καταπληκτική παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, έξοχα δοσμένη από τον Θωμά Μοσχόπουλο

Είδα μια καταπληκτική παράσταση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών βασισμένη στο αριστουργηματικό βιβλίο του Ray Bradbury: Φαρενάιτ 451

Ο Bradbury υποστήριξε με πάθος το θεσμό των δημοσίων βιβλιοθηκών ως παράγοντα μόρφωσης όλων των ανθρώπων. Η παράσταση ξετυλίγεται μέσα στη Μακαρθική περίοδο όπου το σύστημα απαγόρευε την ελευθερία σκέψης και λόγου. Με το συμβολισμό της καύσης των βιβλίων, προσπαθεί αφυπνίσει συνειδήσεις. Γιατί φυσικά δεν χρειάζεται να καις βιβλία, αν ο κόσμος γεμίσει από μη αναγνώστες.
Ο συγγραφέας αφηγείται την υποδούλωση του δυτικού πολιτισμού στα μίντια, στα ναρκωτικά και στον κομφορμισμό.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά:

“Αν διασφαλίσουμε ότι στο τέλος του έκτου έτους, κάθε παιδί σε κάθε χώρα μπορεί να ζήσει μέσα σε βιβλιοθήκες για να διδαχθεί σχεδόν με όσμωση, τότε τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών, συμμετοχής σε συμμορίες, βιασμών και φόνων θα πέσουν από μόνα τους”.

Μια παράσταση έξοχα δοσμένη από τον σκηνοθέτη της Θωμά Μοσχόπουλο.

Κορυφαίοι οι Άννα Μάσχα και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Ίσως επαναληφθεί… Μην τη χάσετε

Αννα Δρούζα

Πληροφορίες για την παράσταση:

Η υπόθεσή του είναι απλή: Σε μια μελλοντική κοινωνία «πυροτεχνουργοί», λειτουργώντας σαν ένα «Σώμα Κρατικής Ασφάλειας», εντοπίζουν και καίνε όσα βιβλία έχουν σωθεί κρυμμένα από αντιφρονούντες που αρνούνται να συμμορφωθούν στο δόγμα ότι τα βιβλία είναι άχρηστα και βλαβερά. Ο βασικός ήρωας του έργου είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος αυτού του «σώματος», όμως ερχόμενος σε επαφή με το «μυστικό σύμπαν των βιβλίων» αρχίζει να μαγνητίζεται επικίνδυνα απ’ αυτό. Σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι πίσω από τον κόσμο εικονικής πραγματικότητας, στον οποίο οι συμπολίτες του ζουν εφησυχασμένοι, υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο που κινείται υπόγεια και σε αντίθετες κατευθύνσεις από τις δικές του επιλογές. Όταν ξυπνήσει η «περιέργειά» του γι’ αυτόν τον κόσμο είναι θέμα χρόνου να γίνει από διώκτης διωκόμενος.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Βοηθός φωτιστή: Tracey Gibbs
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα
Σχεδιασμός προβολών: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης
Κατασκευή κοστουμιών: Olga Evseeva
Σχεδιασμός κομμώσεων: Talkin’ heads
Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τσιτσάκης, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας, Ξένια Καλογεροπούλου
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών – Θέατρο Πόρτα

Σχετικά άρθρα