Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι φορέας του HIV;

Μια από τις πιο τρομακτικές, και δικαιολογημένα, ασθένειες είναι η αυτή του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας στα Εληνικά), που προκαλείται από τον ιό HIV.

Στο μυαλό πολλών γυναικών επικρατεί η άποψη ότι τα συμπτώματα του HIV που θα πρέπει να έχει κανείς εφόσον μολυνθεί από τον ιό θα είναι εξίσου τρομακτικά με τα αποτελέσματα της νόσου στην ανθρώπινη υγεία.

Κι όμως… Τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν ο ιός προσβάλλει τον οργανισμό δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνα της γρίπης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες που έχουν εκτεθεί και μολυνθεί τελικά από τον ιό να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Ας δούμε παρακάτω 9 συμπτώματα που εκδηλώνονται στις γυναίκες όταν μολύνονται από τον ιό HIV.

Υψηλός πυρετός και ρίγη

Ο πυρετός είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που προσπαθεί να εξοντώσει τον ιό που έχει εισχωρήσει. Αυτό ισχύει για πιο αδύναμους ιούς σε σχέση με τον HIV. Συνήθως, ο πυρετός αυτός κρατάει για μια με δύο εβδομάδες. Εάν θεωρείς ότι έχεις εκτεθεί στον ιό, καλό θα είναι να κάνεις το σχετικό τεστ.

Ξυπνάς ιδρωμένη

Εάν τα βράδια ξυπνάς μούσκεμα στον ιδρώτα, σε σημείο που να πρέπει να αλλάξεις τα σεντόνι σου, τότε θα πρέπει να ανησυχείς. Ο ιδρώτας είναι η προσπάθεια του οργανισμού να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Ασφαλώς και για το φαινόμενο αυτό μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως η εμμηνόπαυση, η λευχαιμία κ.ά.

Εμφανίζεις εξάνθημα

Εφόσον έχεις μολυνθεί από τον ιό, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσεις κάποιο εξάνθημα στο σώμα σου, στα πόδια, τον κορμό ή τον λαιμό σου. Συνήθως δεν σου προκαλεί φαγούρα και μοιάζει με αλλεργική αντίδραση. Συνήθως κρατάει μια εβδομάδα και είναι η προσπάθεια του οργανισμού να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να εξεταστείς.

Δυσκολεύεσαι να καταπιείς

Ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει κάποια φλεγμονή στον λαιμό σου με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να καταπιείς, ενώ ο ερεθισμός αυτός μοιάζει πολύ με την περίπτωση του κρυώματος.

Έντονη κόπωση

Εάν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και ανόρεχτη, ειδικά στην περίπτωση που θεωρείς ότι έχεις εκτεθεί στον ιό, είναι πιθανό να έχεις μολυνθεί. Ο οργανισμός παλεύει να αντιμετωπίσει τον HIV και σου «τρώει» όλη την ενέργεια.

Πρησμένος λαιμός, μασχάλες και βουβωνική χώρα

Οι λεμφαδένες σου… δουλεύουν υπερωριακά για να αντιμετωπίσουν τον ιό, οπότε τα σημεία αυτά είναι πολύ πιθανό να είναι ασυνήθιστα πρησμένα. Εάν παρατηρείς ότι έχεις πρησμένους αδένες σε διάφορα σημεία, καλό θα είναι να εξεταστείς.

Έχεις μυκητίαση

Στην περίπτωση που ο οργανισμός έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, είναι πολύ πιθανό να στο εκδηλωθεί μυκητίαση στο στόμα ή τον κόλπο σου. Επειδή, όμως, μυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί και σε περίπτωση διαβήτη, κάνε το τεστ για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο αυτό.

Άφθες στο στόμα

Οι άφθες είναι τρυφερές, στρογγυλές, υπόλευκες κοιλότητες στο στόμα του στόματός σας – και μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή καθώς το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό HIV.

Συχνά προκαλούν μια αίσθηση τσουξίματος και είναι πιο ευαίσθητες σε όξινα τρόφιμα, όπως τα λεμόνια. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι πληγές μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, όπως άγχος, τροφικές αλλεργίες ή ορμονικές αλλαγές.

Χάνεις ανεξήγητα βάρος

Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σε περίπτωση που ο ιός δεν έχει εντοπιστεί για καιρό και βρίσκεται στην τελική του φάση. Εάν έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να εξεταστείς.

Γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με κάποιο άλλο ζήτημα και όχι με μόλυνση από τον ιό HIV. Εάν πάντως θεωρείς ότι έχεις εκτεθεί στον ιό, καλό θα είναι να σπεύσεις να εξεταστείς. Ο γιατρός σου, επίσης, θα σου δώσει συμβουλές τόσο για το πώς να προφυλαχτείς, αλλά και τι αγωγή πρέπει να ακολουθήσεις, εφόσον τελικά προκύψει ότι έχεις μολυνθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα