Καρκίνος παχέος εντέρου: Πηγή κινδύνου η παχυσαρκία!

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια επιδημία και έχει ήδη σχετιστεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο μηχανισμός δια του οποίου το πλεονάζον βάρος προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παραμένει άγνωστος.

Τώρα όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ρέιτσελ Πέρρυ, αποκαλύπτουν πως η παχυσαρκία πυροδοτεί την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια στα οποία είτε είχαν εμφυτευθεί όγκοι ή αποτελούσαν γενετικό μοντέλο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αρχικά εξέτασαν την επίπτωση μιας διατροφής με πολλά λιπαρά στην υγεία των τρωκτικών και στη συνέχεια τους χορήγησαν, είτε ένα φάρμακο που καίει το λίπος στο ήπαρ ή μετφορμίνη (το συχνότερα συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον διαβήτη).

Διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο οργανισμό ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ινσουλίνη αυξάνει την απορρόφησης της γλυκόζης του αίματος από του όγκους, πυροδοτώντας την ανάπτυξή τους. Επίσης, παρατήρησαν ότι και τα δύο φάρμακα μείωναν την ινσουλίνη και επιβράδυναν την ανάπτυξη των όγκων στα πειραματόζωα.

«Είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό ως απόρροια της παχυσαρκίας πυροδοτεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, στο πειραματικό μοντέλο», σημειώνει η Δρ Πέρρυ σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports.

Και συμπληρώνει ότι η μελέτη θα πρέπει να συνεχιστεί για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο ισχύει το ίδιο και τους ανθρώπους και αν όντως θεραπείες, όπως η μετφορμίνη ή ακόμα και η γυμναστική μπορεί να συντελέσουν στην επιβράδυνση ή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα