Δυο μήνες τώρα έχω ταχυκαρδίες. Είναι αποτέλεσμα πάθησης ή άγχους;

Περίπου δύο μήνες τώρα παρατηρώ ταχυκαρδίες. Γενικά είμαι αρκετά αγχώδης άνθρωπος. Έκανα εξετάσεις αίματος και βγήκαν καλές. Πρέπει να κάνω και καρδιογραφημα ή κάποια άλλη εξέταση; Υπάρχει περίπτωση να ναι ψυχολογικό;

 Στο ερώτημά σας απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Λάζαρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ταχυκαρδία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πληθώρας παθήσεων καρδιολογικών και μη. Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα ‘άγχους’. Να διευκρινιστεί ότι ο όρος ταχυκαρδία είναι γενικός.

Πόσοι παλμοί ανά λεπτό ορίζουν την ταχυκαρδία;

Ταχυκαρδία έχει κάποιος με καρδιακή συχνότητα π.χ. 100 παλμούς ανά λεπτό και ταχυκαρδία αντίστοιχα κάποιος άλλος με συχνότητα 220 παλμών ανά λεπτό. Είναι αντιληπτό ότι η κλινική σημασία των δύο καταστάσεων είναι εντελώς διαφορετική. Γενικά η ταχυκαρδία χρειάζεται οπωσδήποτε καρδιολογική διερεύνηση όταν προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια και συγκοπή.

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Προς αποκλεισμό κάποιας καρδιολογικής πάθησης που ευθύνεται για την ταχυκαρδία απαιτείται κλινική εξέταση με λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού, ηλεκτροκαρδιογράφημα και κατά περίπτωση ηχοκαρδιογράφημα και ενδεχομένως και άλλες εξετάσεις σε συνεννόηση με το θεράποντα καρδιολόγο.

Γιώργος Λάζαρος,

Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ

Α’ Πανεπιστημιακή καρδιολογική Κλινική

Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθω ότι θα τρελαθώ, ότι χάνω τον έλεγχο κι έχω ταχυκαρδία. Τι μου συμβαίνει;

Δυσκολεύομαι να πάρω ανάσα και χασμουριέμαι συχνά. Να ανησυχώ;

Ξεκίνησα αντισυλληπτικά και έχω ταχυκαρδίες. Πρέπει να τα σταματήσω;

 

 

Σχετικά άρθρα