Εγκυμοσύνη: Αυτή είναι η αιτία για τις πρωινές ναυτίες

Οι λεγόμενες πρωινές ναυτίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν 4 στις 5 εγκύους, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μόνο κατ’ όνομα, καθώς μπορεί να «χτυπήσουν» ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα.

Τελευταίες μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει εντοπιστεί η αιτία τους και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τα φαινόμενα της ναυτίας και του εμετoύ είναι συχνότερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως ότου γεννηθεί το μωρό.

Η ναυτία μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρή (hyperemesis gravidarum) και να προκαλέσει συνεχή έμετο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του μελλοντικού μωρού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολή μπορεί να είναι κληρονομική: τείνει να εκδηλώνεται σε γυναίκες της ίδιας οικογένειας. Η ελαφρύτερη ναυτία κατά πάσα πιθανότητα είναι γενετική.

Ποια είναι η αιτία των ναυτιών;

Πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει αρκετά γονίδια που σχετίζονται με ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικότερα, η πρωτεΐνη GDF15, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τον πλακούντα στην αρχή της εγκυμοσύνης, παρέχεται με έναν υποδοχέα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον εμετό και με μειωμένη πρόσληψη τροφής. Φαίνεται να είναι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν ναυτία και εμετό.

Αυτό το πρόσφατο εύρημα φαίνεται να επιβεβαιώνει μια υπάρχουσα υπόθεση σύμφωνα με την οποία, η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μέρος μιας «εξελικτικής στρατηγικής» του οργανισμού για την προστασία του εμβρύου, μειώνοντας τον κίνδυνο κατανάλωσης τοξικών τροφίμων ή παθογόνων κατά την περίοδο ανάπτυξης των οργάνων του. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες με ναυτία και εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μικρότερο κίνδυνο αποβολής.

Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κατά πάσα πιθανότητα και άλλοι παράγοντες εμπλέκονται, ειδικά σε ορμονικό επίπεδο, στο θέμα αυτό, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να επιτύχουν την ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας.

Πώς θα προλάβεις τη ναυτία και τον εμετό;

Μια καλή λύση για τις εγκύους είναι να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τη ναυτία.

Εάν αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές, υπάρχουν φάρμακα που είναι ασφαλή αλλά όχι πάντα αποτελεσματικά.

Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα