Τραμπ εναντίον Ερντογάν: Υπήρχε συμφωνία για απελευθέρωση του Μπράνσον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι νόμιζε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση στην Άγκυρα για να πετύχει τον στόχο αυτό.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι δεν τον ανησυχεί αν οι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλε στην Τουρκία θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. «Δεν με νοιάζει. Δεν με νοιάζει. Αυτό ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα επιδίδονται σε ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ κυρίως, μεταξύ άλλων, για την τύχη του Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία» στην Τουρκία και κρατείται εκεί ήδη ενάμιση χρόνο, ενώ πρόσφατα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ είπε ότι νόμιζε ότι είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν όταν βοήθησε να πειστεί το Ισραήλ να αποφυλακίσει μια υπήκοο Τουρκίας. Πίστευε ότι ο Ερντογάν θα απελευθέρωνε κατόπιν τον Μπράνσον.

«Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου και συζήτησαν την υπόθεση του Μπράνσον και το τι θα μπορούσε να γίνει για να απελευθερωθεί ο πάστορας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την αμερικανική βοήθεια ώστε να πειστούν οι Ισραηλινοί να απελευθερώσουν την Τουρκάλα. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα απελευθέρωνε τον Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς υπηκόους. Ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος τήρησε τη δική του πλευρά της συμφωνίας. «Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω (από τη φυλακή). Ανέμενα από εκείνον (σ.σ. τον Ερντογάν) ότι θα άφηνε αυτόν τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό».

Το Ισραήλ, που επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει την αποφυλάκιση της Εμπρού Οζκάν, την απέλασε στις 15 Ιουλίου. Η Άγκυρα διαψεύδει ότι είχε συμφωνήσει ποτέ να απελευθερώσει τον Μπράνσον σε αντάλλαγμα.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Συμπαθώ την Τουρκία. Συμπαθώ πάρα πολύ τον τουρκικό λαό. Μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο. Τα πηγαίναμε πολύ καλά. Είχα μια πολύ καλή σχέση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε προσφορά της Τουρκίας, η οποία πρότεινε να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των διαδικασιών εναντίον τουρκικής τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα στις ΗΠΑ.

Στην κρατική αυτή τουρκική τράπεζα μπορεί να επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν ύποπτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εξάλλου ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέρριψαν την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, διευκρίνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ert.gr  

Σχετικά άρθρα