Μελάνωμα: Πότε οι ελιές σου μπορεί να «δείχνουν» καρκίνο του δέρματος; Τι πρέπει να προσέχεις

Το κακόηθες μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος, πολύ επικίνδυνος, πολύ επιθετικός γιατί το δέρμα έχει μία πολύ πλούσια αιμάτωση και εφ’ όσον κάποιο καρκινικό κύτταρο πάει χιλιοστά κάτω από την επιδερμίδα δίνει ταχύτατα μεταστάσεις.

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος 

Το μελάνωμα προκύπτει από βλάβες στο DNA των μελανοκυττάρων, που προκύπτουν είτε από την ηλιακή ακτινοβολία (ήλιου ή σολάριουμ), είτε από μεταλλάξεις γενετικές.

Οι περισσότεροι σπίλοι (ελιές) στο σώμα μας είναι καλοήθεις . Όσο περισσότεροι είναι οι σπίλοι , τόσο πιό πολύ αυξάνουν οι πιθανότητες κακοήθους εξαλλαγής κάποιου σπίλου.

Οι δερματολόγοι έχουμε τον πρώτο λόγο στην εξέταση των σπίλων. Αυτή γίνεται με την χρήση φακού μεγάλης μεγένθυνσης  καθώς και με την χρήση δερματοσκοπίου, που είναι ειδικός  φακός που βλέπει τον σπίλο στο εσωτερικό του.

Η χαρτογράφηση των σπίλων είναι η ψηφιακή καταγραφή των σπίλων του ατόμου και η ετήσια σύγκρισή τους για την πιθανή εξέλιξή τους. Είναι όμως πολύ σπουδαία η αυτοεξέταση των σπίλων.

Η αυτοεξέταση των σπίλων γίνεται από εσάς μία φορά κάθε 3μηνο εάν είναι σε σημείο που μπορείτε ( πρόσθια επιφάνεια σώματος) ή από άλλο άτομο του άμεσου περιβάλλοντός σας για την οπίσθια επιφάνεια του σώματος.

Σωστό είναι η εξέταση να γίνεται με την χρήση μεγενθυντικού φακού.

Ποιος είναι ο Κανόνας ABCD (ΑΟΧΔ);

Εξετάζουμε προσεκτικά κάθε σπίλο και παρατηρούμε προσεκτικά για οποιαδήποτε μεταβολή στα εξής σημεία:

1. A(Asymmetry-Ασυμμετρία): χωρίζουμε τον σπίλο σε 2 κάθετους άξονες και εξετάζουμε πιθανές αλλαγές στην συμμετρία.Σε κάθε άξονα πρέπει η μία πλευρά που χωρίζεται με αυτόν να συμπίπτει με την αντίθετη.

Στην εικόνα φαίνεται αριστερά η καλοήθης βλάβη και δεξιά η κακοήθης.

2. B(Border-Ορια):Το περίγραμμα κάθε σπίλου πρέπει να είναι ομαλό. Παρατηρούμε αν υπάρχει μεταβολή στο ομαλό αυτό περίγραμμα.

Στην εικόνα αριστερά φαίνεται η καλοήθεια με τα ομαλά όρια , ενω στο μελάνωμα τα όρια «φεύγουν» σαν να έχουμ ρίξει μελάνη σε ένα χαρτί.

3. C(Colour-Χρώμα): Παρατηρούμε μεταβολή στο χρώμα.

Στις καλοήθεις βλάβες , όπως αριστερά, το χρώμα είναι ενιαίο, ενώ στα μελανώματα, όπως δεξιά, υπάρχουν περισσότερα από 1 χρώματα

4. D(Diameter-Διάμετρος): παρατηρούμε την αύξηση του μεγέθους του σπίλου.

Οι καλοήθεις βλάβες είναι <6 χιλιοστά, δηλ. περίπου όσο η γομολάστιχα από ένα μολύβι.

Πότε πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστείς από γιατρό;

Προσοχή! Εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε πιθανή μεταβολή στα παραπάνω , είναι σημαντικό και απαραίτητο να εξεταστεί αμέσως η αλλαγή αυτή από τον γιατρό σας.

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Ο όγκος στέλνεται για βιοψία και ανάλογα με την σταδιοποίησή του γίνεται είτε περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός, είτε/και χημειοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες ανακαλύψεις στην χημειοθεραπεία των μελανωμάτων.

Τελειώνοντας θα επαναλάβω αυτό που όλοι γνωρίζετε! Προφύλαξη με χρήση καπέλλων, αντιηλιακών και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο το καλοκαίρι από τις 11 πμ έως τις 4μμ.

Δημήτρης Καπετανάκης

Δερματολόγος-Νοσ.ΥΓΕΙΑ

www.e-dermatology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος δέρματος: Μετρήστε τις ελιές στο χέρι σας για να δείτε αν κινδυνεύετε

Καρκίνος του δέρματος: Πώς μπορώ να προστατευτώ

Καρκίνος δέρματος: Προστατεύουν πλήρως τα αντιηλιακά;

 

Σχετικά άρθρα