ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Μπαράζ διαδηλώσεων στην πόλη

Πλήθος κινητοποιήσεων έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα στη συμπρωτεύουσα με αφορμή τη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει σειρά παροχών.

Στη φετινή διοργάνωση το «παρών» δίνουν συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη την χώρα, ενώ καθημερινά, έως τις 16 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο παίζει το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με 60 αμερικανικές εταιρείες και φορείς.

Σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ομάδες αντιεξουσιαστών και αναρχικών, σχηματισμοί πολύμορφοι και πολύχρωμοι, θα διαδηλώσουν με συγκεντρώσεις και πορείες τους για κοινωνικές και πολιτικές διεκδικήσεις.

Στο συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και ενάντια στον «εορτασμό» της ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ καλούν, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ίδια ώρα στην Καμάρα, η Λαϊκή Ενότητα στις 5:30 μ.μ. στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγ. Σοφίας.

Το «χορό» των κινητοποιήσεων ξεκίνησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ το απόγευμα ακολούθησε η πανελλαδική διαμαρτυρία ενστόλων -αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών στο κέντρο της πόλης.

«Φρούριο» η πόλη

Χωριστά η συγκέντρωση των «μακεδονομάχων» σήμερα στις 7 μ.μ. στο Βελλίδειο από ακροδεξιές, εθνικιστικές, παραθρησκευτικές, ακόμα και φασιστικού τύπου οργανώσεις, που το τελευταίο διάστημα, με διάφορα προσωπεία, δραστηριοποιούνται γύρω από το Μακεδονικό.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας με πλέγμα ελέγχων και διακριτική επιτήρηση σε άτομα, ομάδες και στέκια του ακροδεξιού χώρου υπό τον φόβο προβοκάτσιας και εκτρόπων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, δήλωσε χθες ότι ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων κυμαίνεται στα «περσινά επίπεδα περίπου, με μια αύξηση της τάξης του 10%».

«Το κριτήριο για το σχεδιασμό των μέτρων είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Σταδιακά γίνεται η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων. Έχει αρχίσει από την Τετάρτη με αποκορύφωμα το Σάββατο που θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού και τα εγκαίνια» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν και περικλείονται στα μέτρα, όπως η χρήση ελικοπτέρου και drones, είπε πως «σε ένα τέτοιο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός όπως η ΔΕΘ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα».

Τα επιτελεία των διευθύνσεων (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας) έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτηρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ενώ στον σχεδιασμό των μέτρων συμμετείχαν αξιωματικοί αμερικανικών υπηρεσιών, καθώς στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή απ’ την Ουάσινγκτον.

Σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 6 τα ξημερώματα Δευτέρας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Σε ορισμένους δρόμους δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, το Σάββατο σταδιακά και ανάλογα με τις συγκεντρώσεις, θα διακόπτεται η κυκλοφορία σε κάποιες οδούς ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται εκτροπές της κίνησης των αυτοκινήτων.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα