Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τυφώνας Φλόρενς: Πόλεις εκκενώνονται καθώς το «τέρας» πλησιάζει στις ακτές των ΗΠΑ
tufonas-florence

Τυφώνας Φλόρενς: Πόλεις εκκενώνονται καθώς το «τέρας» πλησιάζει στις ακτές των ΗΠΑ

Ο πληθυσμός μίας τεράστιας περιοχής των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται σήμερα για την έλευση του Φλόρενς, του εν δυνάμει καταστροφικού κυκλώνα που συνοδεύεται από εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές.

Οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν «τέρας», καθώς θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος και δυνητικά ιδιαίτερα καταστροφικός. Με ταχύτητα που φθάνει τα 220 χλμ. την ώρα, ο τυφώνας Φλόρενς αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω πριν φθάσει στην ξηρά την Πέμπτη, το πιθανότερο στη νοτιοανατολική Βόρεια Καρολίνα κοντά στα σύνορα με τη Νότια Καρολίνα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι.

Ο Φλόρενς αναμένεται να μετατραπεί σε έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο μεγάλο τυφώνα» στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, ανέφερε σε δελτίο του το κέντρο τυφώνων.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο;

Η δύναμη των ανέμων του

Ξεκίνησε ως τυφώνας κατηγορίας 2 όμως μέσα σε λίγες ώρες «ανέβηκε» στην κατηγορία 4 και αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό, είναι ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς πλησιάζει την Καρολίνα.

«Αυτή η καταιγίδα θα γίνει ακόμη ισχυρότερη πριν ακόμη φτάσει στο έδαφος», λέει ο μετεωρολόγος του CNN, Τσαντ Μάιερς.

Από το πρωί της Τρίτης, οι ριπές του ανέμου του τυφώνα Φλόρενς φτάνουν τα 130 μίλια την ώρα και πριν φτάσει στις αμερικανικές ακτές θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 5, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι που θα τον συνοδεύουν θα πλησιάζουν τα 157 μίλια την ώρα.

Οι σφοδρές καταιγίδες

Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι οι σφοδροί άνεμοι, αλλά οι καταιγίδες που θα τον συνοδεύουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης.

Η σφοδρότητα των καταιγίδων είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες, λέει ο διευθυντής της υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που έχει την μεγαλύτερη δυνατότητα να προκαλέσει την μεγαλύτερη καταστροφή.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τείχος» νερού, που θα μπορούσε να «καταπιεί» τμήματα της ακτής, προκαλώντας κύματα που θα ξεπερνούν τα έξι μέτρα.

«Για να θέσουμε τα πράγματα σε προοπτική, οποιαδήποτε καταιγίδα προκαλεί κύμα ψηλότερο από 3 μέτρα είναι απειλητική για τη ζωή», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου τυφώνων Κεν Γκράχαμ.

Εκτεταμένες πλημμύρες

Εκτός από πλημμύρες «μαμούθ» στις παράκτιες περιοχές, ο Φλόρενς είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και στην ενδοχώρα. Και αυτό γιατί ο τυφώνας αναμένεται να αποδυναμωθεί σημαντικά αφότου φτάσει στην ξηρά, γεγονός που μεταφράζεται σε έντονες βροχοπτώσεις για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο.

Η συγκεκριμένη θύελλα είναι απειλητική γιατί αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις κατά μήκος τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Καρολίνας, αλλά και στη Βιρτζίνια. Αυτό τον καθιστά κάτι περισσότερο από μια «παράκτια απειλή», καθώς θα επηρεάσει σημαντικά όλες τις πολιτείες από τις οποίες θα περάσει.

Σε κάποιες περιοχές η βροχή που θα πέσει θα ξεπερνά τα 50 εκατοστά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Και το πρόβλημα είναι πως μεγάλες περιοχές στις συγκεκριμένες Πολιτείες έχουν ήδη κορεστεί από τις βροχές, κι έτσι το έδαφος δεν θα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό.

Οι πλημμύρες στην ενδοχώρα θα αποτελέσουν σοβαρή απειλή και αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τους ανθρώπους ακόμη κι αν βρίσκονται μακριά από την τοποθεσία στην οποία αναμένεται να «χτυπήσει» ο Φλόρενς.

Κατευθύνεται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εμπειρία από μεγάλους τυφώνες

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση, ο Φλόρενς θα «χτυπήσει» βορειότερα στην ανατολική Ακτή από οποιονδήποτε άλλο τυφώνα κατηγορίας 4 στην ιστορία.

Περισσότερο αναμένεται να πληγούν η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα, περιοχές που σπάνια αντιμετωπίζουν μεγάλους τυφώνες. Η τελευταία φορά ήταν 29 χρόνια πριν, όταν την περιοχή σάρωσε ο τυφώνας Ούγκο, όμως έκτοτε ο πληθυσμός εκεί έχει «εκτοξευθεί».

Στην περιοχή μεταξύ του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα και του Μορχεντ, στη Βόρεια Καρολίνα ζουν πλέον 25% περισσότεροι άνθρωποι, από τότε που ο Ούγκο έκανε το πέρασμά του από εκεί. Πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους δεν έχουν βιώσει ποτέ ξανά έναν τόσο ισχυρό τυφώνα συνεπώς δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να προκαλέσει στο σπίτι τους, και άρα δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να το κάνουν πιο ασφαλές.

Εκκενώνονται περιοχές, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης αφορούν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Νότια, την Βόρεια Καρολίνα και την Βιρτζίνια. Οι τρεις αυτές πολιτείες είναι οι περισσότερο απειλούμενες από τον κυκλώνα Φλόρενς που κατευθύνεται προς τα δυτικά και τα βορειο-δυτικά με ταχύτητα 28 χλμ/ώρα και αναμένεται να πατήσει αύριο στις αμερικανικές ακτές, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ομως ο κυκλώνας, που βρίσκεται στην κατηγορία 4 της 5 βαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220χλμ./ώρα, μπορεί να φθάσει μέχρι την Πενσιλβάνια, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (Fema).

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να συνδράμει την Fema.

«Πρόκειται για έναν ισχυρό κυκλώνα που θα πλήξει της ακτές της Καρολίνα, τέτοιο που οι κάτοικοι έχουν να δουν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε αξιωματούχος της Fema στην Ουάσινγκτον.

Ο πληθυσμός θα πρέπει να περιμένει διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καταστροφές σε κτίρια, δρόμους και γέφυρες, καθώς και μεγάλης κλίμακας πλημμύρες, καταστροφές που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν θύματα, προειδοποίησε.

Μετά τις τρεις παράλιες πολιτείες και το Μέριλαντ, η περιφέρεια της Ουάσινγκτον έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τον φόβο πλημμυρών και κατολισθήσεων , καθώς το έδαφος έχει ήδη απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Ο Πότομακ που διαρρέει την πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ήδη φουσκωμένος και έχει πλημμυρίσει την παλιά πόλη της Αλεξάντρια στην Βιρτζίνια.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων προειδοποιεί για μεγάλη άνοδο της στάθμης του νερού στις ακτές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνα μέχρι τον κόλπο του Τσέσαπικ, το νότιο τμήμα του Μέριλαντ.

Οι αρχές περιμένουν βροχοπτώσεις, που σε ορισμένες περιοχές μπορεί να φθάσει τα 63 εκατοστά νερού, σοβαρές πλημμύρες με την άνοδο της στάθμης κατά 35 έως 50 εκατοστά και υπερχείλιση ποταμών, φαινόμενα που θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν ήμασταν ποτέ τόσο έτοιμοι» για να αντιμετωπίσουμε τον κυκλώνα, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε μέσω του Twitter την πληροφορία ότι ο κυκλώνας Φλόρενς θα είναι «φοβερά μεγάλος και φοβερά υγρός (…)».

Πηγή: cnn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X