Η 39χρονη Βούλα ρωτά

«Εχω σκλήρυνση κατά πλάκας και παθαίνω συνέχεια κολπίτιδες. Υπάρχει αγωγή για την οριστική αντιμετωπισή τους»;

Πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας και παθαίνω συνέχεια κολπίτιδες. Υπάρχει κάποια αγωγή που μπορεί να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω το πρόβλημα αυτό οριστικά;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Γιώργος – Μάριος Μακρής, ειδικός γυναικολόγος – ογκολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συνήθης θεραπεία της κολπίτιδας περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα.

Μια νέα μέθοδος, όμως, συνίσταται στην περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, ενώ παράλληλα χορηγούνται στην ασθενή προβιοτικά  σε συνδυασμό με υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών (χρήση προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ, σχολαστική τοπική καθαριότητα και στέγνωμα της περιοχής από υγρασία).

Σημειώνεται ότι η θεραπεία αυτή προτείνεται άσχετα από την ύπαρξη άλλων παράλληλων νοσημάτων.

H συγκεκριμένη μέθοδος πλέον προτείνεται και σε γυναίκες ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 26χρονης γυναίκας ασθενούς με από 4ετίας σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία στη διάρκεια μακρόχρονης θεραπείας της, παρουσίασε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, με τα ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν (αίσθηση καύσου, πόνο στη συνουσία, δύσοσμες εκκρίσεις κλπ).

Με τη συγκεκριμένη θεραπεία, δύο χρόνια μετά, η ασθενής δεν ξαναπαρουσίασε κολπίτιδα και συνεχίζει να τηρεί τα προληπτικά αυτά μέσα.

Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc, 
Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO, European Society of Gynaecological Oncology)

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ημικρανία ή πονοκέφαλος; 4 συμπτώματα για να καταλάβεις τι έχεις!

Κολπίτιδα: «Πονάω και έχω κάψιμο στην ούρηση… Τι να κάνω»;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X