Μελάνωμα: Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα;

Oι καλοκαιρινές διακοπές έφθασαν στο τέλος τους. Το υπέροχο μαύρισμα, που σας χάρισε ο ήλιος, σύντομα θα αρχίσει να ξεθωριάζει και το δέρμα σας ίσως αποκαλύψει κάποια νέα σημάδια ή ορισμένες αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους (ελιές), που δεν πρέπει να παραβλέψετε.

Γράφει ο Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κι αυτό, επειδή το χάδι του ήλιου, όσο απαλό κι αν είναι, αποτελεί τη σοβαρότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος! Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε μετά τις διακοπές, αν δεν το έχετε ήδη προγραμματίσει, είναι μία εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και του δερματικού καρκίνου.

Ελέγξτε το δέρμα σας για ύποπτα σημάδια και σπίλους

Στη χώρα μας με την έντονη ηλιοφάνεια, το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία και είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει αλλαγές. Κάποιες αλλαγές είναι ακίνδυνες, κάποιες άλλες είναι σημάδι προειδοποίησης για πιθανή ασθένεια. Αν και το υγιές δέρμα έχει την καταπληκτική ικανότητα να αποκαθιστά τις περισσότερες βλάβες του, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αποδυναμώνει τους μηχανισμούς επανόρθωσης. Οι περισσότερες δερματικές αλλαγές παρατηρούνται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά το καλοκαίρι, ωστόσο ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακρίσεις στις εποχές.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Προκαλείται όταν τα ίδια τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, τα κύτταρα, δηλαδή, που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος, μετατρέπονται σε καρκινικά. Το μελάνωμα, συνήθως, ξεκινά ως σκουρόχρωμη ελιά που σιγά-σιγά αλλάζει μορφή (χρώμα, σχήμα, μέγεθος).

Πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Modena στην Ιταλία έδειξε ότι 71% των περιπτώσεων μελανώματος προέρχονται από νέους σπίλους ή από κάποια μεταβολή σε παλιούς. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από έρευνα σε 20.126 περιπτώσεις μελανώματος σε 38 δημοσιευμένες μελέτες.

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα και αναπτύσσεται περνώντας από πέντε κύρια στάδια, από το στάδιο 0 έως το στάδιο 4. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο πιο προχωρημένο το στάδιο του μελανώματος και τόσο πιο δύσκολη η θεραπεία του. Ελέγχοντας τακτικά στον εξειδικευμένο δερματολόγο το δέρμα σας για ύποπτες μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους ή εμφάνιση νέων σπίλων, το μελάνωμα μπορεί να ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο και να θεραπευθεί.

Η έγκαιρη διάγνωση θεραπεύει το μελάνωμα!

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για την εξέταση, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, για να ανιχνευθούν έγκαιρα οι ύποπτοι νέοι σπίλοι, πιθανές βλάβες σε παλιούς σπίλους ή οποιεσδήποτε άλλες αλλοιώσεις στο δέρμα σας.

Άτομα υψηλού κινδύνου; Ψηφιακός έλεγχος κάθε 6 μήνες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 13 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του δέρματος καταγράφονται ετησίως μετά από ιατρική διάγνωση. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών Μελανώματος, μόνο στις ΗΠΑ, κάθε μία ώρα ένα άτομο πεθαίνει από μελάνωμα.

Το μελάνωμα μπορεί να προσβάλει άνδρες και γυναίκες, κυρίως από την ηλικία των 20 και άνω. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και ο τακτικός δερματολογικός έλεγχος είναι αναγκαίος για όσους θεωρούνται «υψηλού κινδύνου».

Ποιοί είναι αυτοί;

Άτομα με πολλούς άτυπους σπίλους στο δέρμα τους, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό κακοήθους μελανώματος, όσοι έχουν φακίδες ή ανοιχτόχρωμο δέρμα που συχνά παθαίνει ηλιακά εγκαύματα, είναι σημαντικοί υποψήφιοι για την προληπτική αυτή εξέταση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση έχει ποσοστό θεραπείας άνω του 95% όταν το μελάνωμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Βέβαια, δεν χρειάζεται κάποιος να ανήκει μόνο σε ομάδα  «υψηλού κινδύνου» για να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα. Παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και το περιβάλλον, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, ακόμη και σε άτομα με πολύ σκουρόχρωμο δέρμα, που είναι λιγότερο ευαίσθητα στον ήλιο. Συνεπώς, ο δερματολογικός έλεγχος και η ασφαλής προληπτική εξέταση πρέπει να γίνεται από όλους μία με δύο φορές το χρόνο.

Αν παρατηρηθούν στο δέρμα σας σπιλοι που έχει αλλάξει το μέγεθος, το περίγραμμα, η διάμετρος, το χρώμα τους, αν εντοπίσετε νέες κηλίδες, φακίδες και σημάδια που έχουν πρόσφατα μεγαλώσει σε μέγεθος, εξέχουν περισσότερο από την επιφάνεια του δέρματος, έχουν αλλάξει χρώμα, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το συντομότερο τον εξειδικευμένο δερματολόγο.

Η προστασία του δέρματος πρέπει να εφαρμόζεται όλο το χρόνο και η πρόληψη να είναι πάντα προτεραιότητα, ότι εποχή κι αν είναι. Γιατί ακόμη και όταν έχει συννεφιά, ο ήλιος προκαλεί βλάβες στο δέρμα σας. Μόνο έτσι τα καλοκαίρια σας θα σας συνοδεύουν πάντα από διακοπές με όμορφες αναμνήσεις.

IQ – Intensive Quality Dermatology

Κολωνάκι: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 49, Τηλ. 210 72 42 600

 

Σχετικά άρθρα