Ζακ Κωστόπουλος: Απολογείται το δεύτερο άτομο – Συνεχίζονται οι πορείες διαμαρτυρίας

Ενώπιον ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων απολογείται σήμερα το δεύτερο άτομο, το οποίο εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά βάναυσα τον Ζακ Κωστόπουλο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο 55χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί στην οδό Γλάδστωνος μεσιτικό γραφείο, συνελήφθη αφότου ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια του οπτικού υλικού αλλά και από μαρτυρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος πρόκειται να υιοθετήσει την ίδια υπερασπιστική γραμμή με τον κοσμηματοπώλη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους την Τετάρτη.

Δηλαδή, αναμένεται να ισχυριστεί ότι σκοπός του ήταν να εμποδίσει το θύμα, που κρατούσε μαχαίρι, να κάνει κακό σε κάποιον βγαίνοντας από το κατάστημα σε κατάσταση αμόκ, και να τον καθυστερήσει μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Ωστόσο, μετά το λιντσάρισμα κι ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τον εντοπίσει, ο 55χρονος έσπευδε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (22/9/2018) να ισχυριστεί σε αναρτήσεις, τις οποίες στη συνέχεια κατέβασε, τα εξής:

«Τον Ζακ δεν τον σκότωσε κανένας» και ότι «ο ίδιος», έγραψε, «αυτοκτόνησε την ώρα που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί με το γυαλί που κρατούσε στα χέρια του. Το έχωσε στο λαιμό του την ώρα που πάλευε ο αστυνομικός να τον σταματήσει. Αλλά στην Ελλάδα η κλοπή είναι θεσμός».

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα, που διατάχθηκε στην αστυνομία για όσα αποτρόπαια περιέχονται στο νέο βίντεο, το οποίο δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» και έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Στις συγκλονιστικές εικόνες φαίνονται τουλάχιστον 8 αστυνομικοί να ξυλοκοπούν άγρια τον 33χρονο έξω από το κατάστημα κι έχουν πέσει από πάνω του ώστε να τον συλλάβουν. Ένας αστυνομικός φαίνεται να κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι – το θεωρούμενο ως πειστήριο του εγκλήματος.

«Ήταν νεκρός πριν μπει στο ασθενοφόρο»

Σήμερα μια νέα κατάθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η ιστοσελίδα news 24/7 δημοσίευσε τη μαρτυρία ενός περαστικού, ο οποίος κατέθεσε στην ανάκριση και ανέφερε πως ο Κωστόπουλος ήταν νεκρός, όταν τον έβαλαν στο ασθενοφόρο για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Είδα τέσσερις αστυνομικούς και ένα άτομο πεσμένο στο έδαφος, ζωντανό, είχε τις αισθήσεις του. Προσπαθούσαν να τον αφοπλίσουν, να του πάρουν κάτι από το χέρι. Αυτό το είδα μέσα από το τρόλεϊ. Λίγο πιο πέρα στα 300 μέτρα, κατέβηκα, καθώς δεν υπήρχε στάση κοντά, κατέβηκα και επέστρεψα για να δω τι συνέβη.

»Όταν έφτασα στο σημείο είδα 10 αστυνομικούς πάνω από το συγκεκριμένο άτομο, ο άνθρωπος αυτός δεν κουνιόταν πλέον όταν έφτασα εκεί, ενώ όσο τον έβλεπα μέσα από το τρόλεϊ είχε τις αισθήσεις του. Ήταν ακινητοποιημένος, δεν κουνιόταν καθόλου. Ήταν μπρούμυτα, στο κεφάλι το είχε μια περασμένη γάζα, όπως και στο πόδι του, του έλειπε ένα παπούτσι» είπε ο μάρτυρας.

Εκεί που ήταν πεσμένος αρχικά υπήρχε μια λίμνη αίματος. Περίμενα να έρθει το ΕΚΑΒ να τον παραλάβει, όταν έφτασε δεν είχε σειρήνες, κατέβασαν το φορείο και όταν ανέβηκε τον πιάσανε τρεις αστυνομικοί να τον ανεβάσουν και όπως τον σηκώσανε τα μάτια του ήταν σε ακαμψία ανοιχτά, το κεφάλι του ήταν πρησμένο και μαυρισμένο και από το λαιμό του έτρεχε πολύ μεγάλη ποσότητα αίματος. Εγώ δεν είδα να τον χτυπάνε. Όσο ήμουν εκεί δεν κουνιόταν καθόλου. Είδα έναν άνθρωπο που προφανώς ήτα νεκρός, δεν είδε τί μεσολάβησε μέσα στα τρία αυτά λεπτά. Το ΕΚΑΒ έφυγε χωρίς σειρήνα.

Πορείες διαμαρτυρίας σήμερα και αύριο

Σήμερα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή οργανώσεις, συλλογικότητες και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ώστε η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου να μη μείνει αναπάντητη.

Οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΚ, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, ΚΚΕ(μ-λ), «Κόκκινο Νήμα», «Ξεκίνημα» καλούν «κάθε προοδευτικό άνθρωπο, εργαζόμενο, νεολαίο να πάει κόντρα σ’ ένα τέτοιο κλίμα που σίγουρα “υπόσχεται” πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για το λαό μας», απαιτούν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας από ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένο για τις 7 μ.μ. στην Οδό Γλάδστωνος.

Σχετικά άρθρα