Καρδιακή αρρυθμία: «Ο σύζυγός μου έχει ταχυκαρδίες. Πόσο επικίνδυνες είναι»;

Ο σύζυγός μου, ετών 44, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει συχνά ταχυκαρδίες. Ο καρδιολόγος μας είπε ότι πρόκειται για έκτακτες συστολές της καρδιάς και συνέστησε σπινθηριγράφημα. Παρακαλώ, πείτε μας πόσο επικίνδυνες ή αθώες είναι και πού μπορούν να οδηγήσουν. Υπάρχει θεραπεία;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Λάζαρος, Καρδιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θεραπεία σαφώς υπάρχει, ωστόσο το ποια θα είναι αυτή εξαρτάται από το αίτιο που τις προκαλεί.

Για να αποκαλυφθεί το αίτιο ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ατομικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και οι εξετάσεις αίματος (ο οποίος περιλαμβάνει και έλεγχο θυρεοειδούς αδένα), που αποτελούν την βασικό έλεγχο.

Αναλόγως των ευρημάτων και κατά περίπτωση ο έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί με σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν κατά περίπτωση ηχοκαρδιογράφημα, Holter καρδιακού ρυθμού, δοκιμασία κοπώσεως (ενδεχομένως σπινθηρογράφημα), στεφανιογραφία, μαγνητική καρδιάς και ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, με συνδυασμούς αυτών κατά περίπτωση.

Ο θεράπων καρδιολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίσει ποιες από αυτές τις εξετάσεις απαιτούνται και με ποια σειρά θα πραγματοποιηθούν.

Σε ό, τι φορά την επικινδυνότητα τους υπάρχουν αρρυθμίες που είναι αθώες όπως εκείνες στα πλαίσια ‘άγχους’, υπερβολικής κατανάλωσης καφέ, κλπ., και άλλες οι οποίες μπορεί ναι είναι επικίνδυνες και να χρειάζονται εξειδικευμένους ιατρικούς χειρισμούς.

Σαν γενικό απλοποιημένο κανόνα, οι αρρυθμίες οι οποίες συνδυάζονται με συμπτώματα (συγκοπή) και εκείνες που εμφανίζονται (μεταξύ άλλων) σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα όπως η στεφανιαία νόσος (στενώματα στις αρτηρίες της καρδιάς ) και σε κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς όπως οι μυοκαρδιοπάθειες έχουν αυξημένη επικινδυνότητα.

Ο συνολικός έλεγχος θα αποκαλύψει σε ποια κατηγορία κινδύνου ανήκει ο ασθενής και ο θερπαπων καρδιολόγος θα υποδείξει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία (εφόσον απαιτείται).

Γιώργος Λάζαρος,

Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ

Α’ Πανεπιστημιακή καρδιολογική Κλινική

Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών

Σχετικά άρθρα