Η 40χρονη Μιμή ρωτά

Καρδιακή ανακοπή: «Υπάρχουν σημάδια που μας προειδοποιούν. Τι να προσέξω»;

Ποιες είναι οι αιτίες για να πάθει κάποιος ανακοπή; Υπάρχουν και κάποια συμπτώματα ή μπορεί ανα οφείλεται και σε πιθανό οικογενειακό ιστορικό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Λάζαρος, καρδιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα αίτια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανακοπή, είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά, τις παθήσεις της αορτής κλπ. Ωστόσο, στη συνείδηση του κόσμου το αίτιο το οποίο έχει συνδεθεί με την ανακοπή είναι τα καρδιακά επεισόδια, με κύριο εκπρόσωπο το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σχετικά με το εάν υπάρχουν συμπτώματα πριν την ανακοπή σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί πράγματι να υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα πριν από ένα έμφραγμα, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια εύκολη κόπωση κλπ.

Δυστυχώς όμως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται απροειδοποίητα.

Όσο για το σκέλος της κληρονομικότητας, όταν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει νοσήσει από έμφραγμα, τότε ο κίνδυνος εμφράγματος είναι αυξημένος μέσα στην ίδια την οικογένεια, χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει τεκμηριωμένα και για την ανακοπή.

Γιώργος Λάζαρος

Καρδιολόγος

Υπεύθυνος του τμήματος ηχωκαρδιογραφίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

glaz35@hotmail.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

SOS: Ποια σημάδια προειδοποιούν για ανακοπή καρδιάς;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X