Η 29χρονη Μίνα ρωτά

Κιρσοί στην εγκυμοσύνη: «Πρέπει να γεννήσω πρώτα και μετά να τους θεραπεύσω»;

Είμαι στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και έχω κάνει κιρσούς. Πρέπει να περιμένω να γεννήσω και μετά να τους θεραπεύσω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Αλέξανδρος Ματθαίου, αγγειοχειρουργός

Η εμφάνιση των κιρσών μπορεί να εκδηλωθεί και από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αλλά πιθανότατα οι κιρσοί αυτοί προϋπήρχαν, ενδεχομένως σε αρχικό στάδιο και δεν είχαν τύχει θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με ένα triplex φλεβών κάτω άκρων για διερεύνηση του φλεβικού συστήματος και για τυχόν «εν υπνώσει» κιρσούς.

Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει πάντα προϋπάρχοντες κιρσούς, αλλά δεν τους προκαλεί.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη επιβαρύνει γενικά τη φλεβική λειτουργία με την αύξηση του όγκου αίματος που κατά 80% αποθηκεύεται στα πόδια, οπότε οι φλέβες διατείνονται, ενώ αυτές είναι «αδυνατισμένες», λόγω των οιστρογόνων που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν το φλεβικό τοίχωμα.  Συγχρόνως, το έμβρυο ασκεί πίεση στην πύελο και «ταλαιπωρεί» τα πόδια.

Διαφωνώ με το ότι θα πρέπει να αποκτήσετε πρώτα τα παιδί σας και μετά να θεραπεύσετε τους κιρσούς, δεδομένου ότι θα επιβαρυνθεί η κατάστασή σας, ενώ αν είχατε προβεί στην προληπτική θεραπεία, το πιθανότερο είναι να είχατε αποφύγει την επεμβατική θεραπεία τους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθούν οι κιρσοί, μέχρι να ολοκληρώσετε τον οικογενειακό σας προγραμματισμό, γιατί αυτό ενδεχόμενα να τους επιβαρύνει σημαντικά και ταυτόχρονα να αυξηθεί αναίτια ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοφλεβίτιδας σε κάποια από τις επόμενες εγκυμοσύνες σας, με  πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας.

Αλέξανδρος Ματθαίου

Αγγειοχειρουργός

Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα

213 0035757

veins.gr

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X