Ποιοι τύποι καρκίνου είναι οι πιο «μοιραίοι» για τις γυναίκες;

Οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στη χώρας μας, είναι ευάλωτες σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, που – σύμφωνα με έρευνες – τις πλήττουν αμείλικτα, με αρκετά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα, η διατροφή, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί αν επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση ως προς την εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου στις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου.

Ας δούμε, όμως, ποιοι τύποι καρκίνου είναι οι πιο θανατηφόροι μεταξύ των γυναικών:

Καρκίνος του μαστού

Εκτός από πιο θανατηφόρος, είναι και ο πιο συχνός τύπος καρκίνου μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, ο καρκίνος του μαστού είναι «μοιραίος» στις ηλικιακές κατηγορίες 50 – 74, σε ποσοστό 18,2% των συνολικών θανάτων από καρκίνο.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ενώ μέχρι πρότινος, οι θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν… προνόμιο των ανδρών, η αύξηση του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια μεταξύ των γυναικών έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θνησιμότητας μεταξύ του γυναικείου παγκόσμιου πληθυσμού από αυτόν τον τύπο του καρκίνου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Άλλος ένας τύπος καρκίνου που «πλήττει» τις γυναίκες και έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε όσους νοσούν από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Μάλιστα, όπως στους άνδρες έτσι και στις γυναίκες η εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ.

Εκτός από το αλκοόλ, υπάρχουν και δύο διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται ιδιαίτερα με την εκδήλωση του καρκίνου παχέος εντέρου: Η παχυσαρκία και η μεγάλη κατανάλωση σε αλλαντικά και κρέας.

Καρκίνος στις ωοθήκες

Ο καρκίνος των ωοθηκών σπάνια προκαλεί μεταστάσεις, καρκινικά κύτταρα που φθάνουν σε άλλα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Παρ ‘όλα αυτά, ο κίνδυνος είναι ότι αυτός ο καρκίνος εξελίσσεται με τη σταδιακή εξάπλωση στην κοιλιακή κοιλότητα που ονομάζεται περιτόναιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών βασίζεται κυρίως στη χειρουργική επέμβαση, η οποία στοχεύει στην απομάκρυνση ολόκληρου του όγκου και των πιθανών επεκτάσεων του στις γύρω δομές.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνιστάται να αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες, τόσο οι σάλπιγγες όσο και η μήτρα.

Άλλα όργανα κοντά στις ωοθήκες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκεί, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη, είτε πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και να διευκολυνθεί η εξαγωγή του, είτε μετά από χειρουργική επέμβαση, για να ολοκληρωθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης.

Καρκίνος στο ήπαρ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του ήπατος προκύπτει συχνότερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας χρόνιας ηπατικής νόσου, όπως κίρρωση ή ηπατίτιδα Β ή C και άλλες σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και ένα υγιές συκώτι.

Η τακτική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, το κάπνισμα, η ηπατίτιδα Β και C συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι κύριες θεραπείες για καρκίνο του ήπατος περιλαμβάνουν μερική αφαίρεση του οργάνου, μεταμόσχευση ήπατος, καταστροφή όγκου μέσω του δέρματος και χημειοθεραπεία.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα