Μήπως είσαι διαβητική και δεν το ξέρεις;

Ο διαβήτης τείνει να γίνει, εάν δεν έχει ήδη γίνει μια από τις «μάστιγες» της εποχής, αναφορικά με την υγεία μας, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν 90 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, με το 25% αυτών να μην το γνωρίζει καν.

koritsi glyko diavazei

Τι είναι ο διαβήτης;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διαβήτης δεν είναι μόνο έχει μόνο μια μορφή πάθησης, αλλά διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:

  • Διαβήτης τύπου 1
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πολύ λιγότερο κοινός – μόνο το 5% των ασθενών έχει διαβήτη τύπου 1 – και είναι ουσιαστικά μια αυτοάνοση ασθένεια, όπου ο οργανισμός σταματά εντελώς να παράγει ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί σωστά την παραγόμενη ινσουλίνη και δεν είναι σε θέση να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται στις γυναίκες που εγκυμονούν και συνήθως φεύγει, όταν η γυναίκα γεννήσει. Το αρνητικό είναι ότι εφόσον κάνει μια γυναίκα διαβήτη κύησης, είναι πιθανό μετά τη γέννα να παρουσιάσει διαβήτη τύπου 2.

Η διάγνωση και των τριών τύπων διαβήτη είναι απλή και γίνεται μέσω συγκεκριμένου τεστ αίματος. Επειδή, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να συνδέσει κάποια συμπτώματα με τυχόν ύπαρξη διαβήτη, είναι πολλοί οι άνθρωποι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο τύπο διαβήτη.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποια συμπτώματα θα πρέπει να σε… πονηρέψουν για τυχόν ύπαρξη κάποιου τύπου διαβήτη:

Θέλεις συνέχεια τουαλέτα

Η τάση σου για συχνή ούρηση μπορεί να είναι ένα δείγμα ότι πάσχεις από κάποιον τύπο διαβήτη. Επειδή, από το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα σου περισσεύει νερό είναι πιθανό να θέλεις να πας τουαλέτα αρκετά συχνά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πίνεις συνέχεια νερό

Επειδή ουρείς συχνά, είναι λογικό να αφυδατώνεσαι, οπότε και χρειάζεσαι περισσότερο νερό. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, προσπαθούν να σβήσουν τη δίψα τους με κάποιο αναψυκτικό ή χυμό που επίσης έχουν ζάχαρη, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν την κατάστασή τους.

Δυσάρεστη αναπνοή

Ένα ακόμα σύμπτωμα της ύπαρξης διαβήτη είναι η δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω της αφυδάτωσης το στόμα ξεραίνεται, δεν αποβάλλονται τα βακτηρίδια μέσω του σάλιου, επομένως η αναπνοή μυρίζει άσχημα. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό ζήτημα, καλό θα είναι να εξεταστείς για την περίπτωση διαβήτη. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το αν η αναπνοή σου, χωρίς ιδιαίτερο βγάζει έντονη γλυκύτητα ή μια φρουτώδη οσμή.

Θολή όραση

Η θολή όραση είναι ένα συχνό σύμπτωμα διαβήτη μεταξύ των γυναικών. Αυτό συμβαίνει, διότι, καθώς αυξάνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σου, συσσωρεύονται υγρά στους φακούς των ματιών. Το συσσωρευμένο υγρό σου προκαλεί μυωπία με αποτέλεσμα να μην βλέπεις καθαρά, μια κατάσταση που διαρκώς χειροτερεύει. Πρόκειται, όμως, για κατάσταση θεραπεύσιμη, άπαξ και ρυθμίσεις το σάκχαρό σου.

Δεν επουλώνονται οι πληγές σου

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι κόβεσαι και δεν κλείνει εύκολα η πληγή, τότε θα πρέπει να ανησυχήσεις. Επειδή ο διαβήτης συνήθως συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσουν στη συγκέντρωση του αίματος στην πληγή, ώστε να επουλωθεί σε λογικό χρόνο. Παράλληλα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα εξασθενεί λόγω του διαβήτη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σε κατευθύνει αρμοδίως για το τι πρέπει να κάνεις, πάντα με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X