Η 38χρονη Κούλα ρωτά

Έχω δύο αποβολές και φοβάμαι να ξαναπροσπαθήσω για παιδί! Θα μπορέσω να μείνω έγκυος;

Έχω μείνει δύο φορές έγκυος και τις δύο απέβαλα. Φοβάμαι να ξαναπροσπαθήσω για παιδί. Θα μου συμβεί ξανά το ίδιο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερα χαρούμενη περίοδο για το ζευγάρι, μετατρέπεται όμως σε μια από τις πλέον δυσάρεστες εμπειρίες, όταν συμβεί μια αποβολή, με τις συνέπειες να είναι ακόμα μεγαλύτερες και να επιβαρύνουν την ψυχοσωματική υγεία της γυναίκας αλλά και του συντρόφου της, όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες.

Κάθε αποβολή, είναι μια επώδυνη απώλεια, αλλά ιδιαίτερα οι επαναλαμβανόμενες μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τη ζωή ενός ζευγαριού, όπως και την απόφασή του να προχωρήσει σε νέα εγκυμοσύνη, πράγμα όμως που αποτελεί λάθος κατά τη γνώμη μου.

Οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι μετά από 2 ή περισσότερες συνεχόμενες αποβολές, είναι πλέον σήμερα ιδιαίτερα αυξημένες και τα ζευγάρια θα πρέπει διερευνώντας τα αίτια αυτού του προβλήματος να λάβουν την ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια, που σίγουρα μπορεί αυτό το πρόβλημα να  το ξεπεράσει .

Αυτό σημαίνει ότι η διερεύνηση θα είναι επισταμένη, διερευνώντας τόσο τους γενετικούς παράγοντες, όσο και μια σειρά άλλων αιτιών όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, οι ενδοκρινικές διαταραχές, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι λοιμώξεις,  οι διαταραχές στην πήξη του αίματος (θρομβοφιλία) ή η ύπαρξη κάποιου πολύποδα, ο οποίος ενδεχομένως να λειτουργεί ως αντισυλληπτικό, αλλά ακόμη και η έκτοπη κύηση όπου το έμβρυο αναπτύσσεται εκτός μήτρας.

Βέβαια οι αιτίες μπορεί να οφείλονται και σε ανατομικό «περίβλημα», όπου μια ανωμαλία της κοιλότητας της μήτρας, στις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες, μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή, με πρώτιστο καθήκον του να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη μέλλουσα μητέρα.

Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

skartadosnikolaos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X