Χατζηδάκης: Παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για την Παιδεία

Πέντε θεμελιώδεις αρχές για την Παιδεία, από τις οποίες εμφορείται η πρόταση της ΝΔ που παρουσιάζεται σήμερα επί του θέματος, περιέγραψε ανοίγοντας τη σχετική εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Αυτό όμως που πρέπει να πάρει τον δρόμο της εξόδου, είναι η ρετρό αντίληψη αυτής της κυβέρνησης για τα εκπαιδευτικά πράγματα. Η οπισθοδρομική αντίληψη. Η τάση επαναφοράς στη δεκαετία του ’80. Ο κόσμος προχωρεί με τεράστιες ταχύτητες και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βάλει την όπισθεν στα θέματα της εκπαίδευσης. Με τη λογική της λιγότερης προσπάθειας. Την ισοπέδωση. Την ανοχή στην ανομία», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.

Περιέγραψε, εν συνεχεία, εκτενέστερα αυτές τις πέντε αρχές:

1) Εμπιστοσύνη: Έκανε λόγο για εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, για να μπορούν να διαμορφώσουν ένα τμήμα του προγράμματος σπουδών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κάθε σχολείου, εμπιστοσύνη στους γονείς, για να συμμετάσχουν ενεργότερα στη διοίκηση των σχολείων, αλλά και στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εμπιστοσύνη στα πανεπιστήμια για να  προχωρήσουν χωρίς περιττούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς. «Θέλουμε να φύγουμε επιτέλους από το υπουργοκεντρικό μοντέλο στην παιδεία και να δώσουμε περισσότερη δύναμη στους ανθρώπους που  έρχονται καθημερινά σε επαφή με τις ανάγκες της εκπαίδευσης και των παιδιών», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

2) Ποιότητα: . Έκανε λόγο για αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, με υλική και ηθική επιβράβευση των καλύτερων εκπαιδευτικών, για καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και των εκπαιδευτικών, για επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

3) Ίσες ευκαιρίες: Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κάθε Έλληνας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φτάσει όσο ψηλά θέλει. Αναφέρθηκε στην αρχή ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού, στην ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και στην ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

4) Ασφαλές περιβάλλον: Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά θα ληφθούν και μέτρα για την ενδοσχολική βία και το bullying, με την εισαγωγή του θεσμού του «δασκάλου ή καθηγητή εμπιστοσύνης». Τέλος, όπως το έκανε χθες και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, έκανε λόγο για κατάργηση του ασύλου και πλήρη εφαρμογή του ποινικού κώδικα.

5) Ελευθερία: Υπογράμμισε ότι δέσμευση της ΝΔ είναι η κατάργηση των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν την ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας ότι «είναι ανόητο να είμαστε η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης». Αναφέρθηκε, εκ νέου, στην ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και στην ανάγκη ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων-προπτυχιακών και μεταπτυχιακών-στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

«Όλα αυτά που σήμερα παρουσιάζουμε είναι η επανάσταση της κοινής λογικής στην εκπαίδευσή μας. Είναι μια καινούρια, σύγχρονη ευρωπαϊκή ματιά, που αφήνει στην άκρη την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό», υπογράμμισε, καταληκτικά ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην Παιδεία ως τη «μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της Ελλάδας».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα