Αρχική / More / Βιβλία / Ο Θανάσης Λάλας προτείνει Θωμά Κοροβίνη
Ο Θανάσης Λάλας προτείνει Θωμά Κοροβίνη thumbnail
Ίσως το όνομα Κοροβίνης Θωμάς να μην το έχετε ξανακούσει. Είναι Θεσσαλονικιός. Γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα, που έτυχε τα εφηβικά μου χρόνια να περνώ τα καλοκαίρια μου. Ένα υπέροχο παραθαλάσσιο μέρος λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Που να φανταστώ ότι σ'αυτό το ίδιο μέρος θα ζούσε τα παιδικά του χρόνια και θα μεγάλωνε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συγγραφική μυαλά της χώρας μας. Το πρώτο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη έπεσε στα χέρια μου εξαιτίας της φιλικής έγνοιας του αδελφού Αλέξανδρου Παπαδόπουλου. Ήταν πρωί,τον είδα να πλησιάζει στο στέκι του πρωινού μας καφέ με ένα βιβλίο καρφωμένο στη μασχάλη. Πριν πιει καλά-καλά μια γουλιά καφέ,γύρισε και μου είπε: Έχεις; διαβάσει " ο γύρος του θανάτου" του Θωμά Κοροβίνη; Τράβηξε κάτω από τη μασχάλη του σα σουγιά ένα αντίτυπο και μου το έδωσε. Ο Γύρος του Θανάτου.    Εκδόσεις Αγρα Η ανακάλυψη ενός μεγάλου συγγραφέα. Έμεινα βουβός μέσα στη σιωπή του αναγνώστη, καταγοητευμένος. Απίστευτος χειριστής της ελληνικής γλώσσας,ξέρει να σέβεται το γλωσσικό ιδίωμα του κάθε ήρωα,συναρπαστικός αφηγητής. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή μαζί του. Την ίδια μέρα ανέτρεξα στο βιογραφικό του. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988-1996 έζησε στη Κωσταντινούπολη υπηρετώντας στο Ζάππειο και το κεντρικό παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του Ελληνικού και τουρκικού λαϊκού πολιτισμού,καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Υπήρξε ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ του ραδιοφώνου για πολλά χρόνια,συνθέτης στιχουργός,ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Το 2011 βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος με το βιβλίο που σας προανέφερα. Επίσης χρόνια πριν είχε κερδίσει το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Πριν λίγες μέρες ο ίδιος φίλος μου έφερε το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα. " '55 "  Εκδόσεις Άγρα Απίστευτο. Αναζητήστε το. Σαν να ζητάτε την ταυτότητα της Κωσταντινούπολης του περασμένου αιώνα. Η Μαρίκα Ταυταλιανη αφηγείται τον βίο της. Κυρά της πόλης, μποέμισα, εξαιρετική αφηγήτρια,άλλωστε περιληπτικά και άλλωστε διεξοδικά αναφέρεται σε περιστατικά και σε πρόσωπα και ξεσκεπάζει τη σχέση Ρωμιών και Τούρκων. Ένας χάρτης της ανθρωπογεωγραφίας,της πόλης των πόλεων του περασμένου αιώνα. Σαν να την έχεις απέναντι σου,η ηρωίδα,παρουσιάζει τα τραύματα της,τα τραύματα της Ρωμιοσύνης και συχνά διακόπτεται ο λόγος της από τη στοιχειωμένη και δια ταραγμένη της μνήμη. Ένα βιβλίο κόσμημα αφήγησης. Άλλα βιβλία του Θωμά Κοροβίνη που αξίζει να διαβάσετε.  Σωτηρία Μπέλλου, εκδόσεις Δομή Ο Μάρκος στο χαρεί, εκδόσεις Νησίδες Ο καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής, εκδόσεις Άγρα Όμορφη Νύχτα, εκδόσεις Άγρα 3 Ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κουδα, εκδόσεις Ιανός Θανάσης Λάλας

Ο Θανάσης Λάλας προτείνει Θωμά Κοροβίνη

 


 


Ίσως το όνομα Κοροβίνης Θωμάς να μην το έχετε ξανακούσει. Είναι Θεσσαλονικιός. Γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα, που έτυχε τα εφηβικά μου χρόνια να περνώ τα καλοκαίρια μου. Ένα υπέροχο παραθαλάσσιο μέρος λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Που να φανταστώ ότι σ'αυτό το ίδιο μέρος θα ζούσε τα παιδικά του χρόνια και θα μεγάλωνε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συγγραφική μυαλά της χώρας μας. Το πρώτο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη έπεσε στα χέρια μου εξαιτίας της φιλικής έγνοιας του αδελφού Αλέξανδρου Παπαδόπουλου. Ήταν πρωί,τον είδα να πλησιάζει στο στέκι του πρωινού μας καφέ με ένα βιβλίο καρφωμένο στη μασχάλη. Πριν πιει καλά-καλά μια γουλιά καφέ,γύρισε και μου είπε:


 


Έχεις; διαβάσει " ο γύρος του θανάτου" του Θωμά Κοροβίνη; Τράβηξε κάτω από τη μασχάλη του σα σουγιά ένα αντίτυπο και μου το έδωσε.

Ο Γύρος του Θανάτου.   
Εκδόσεις Αγρα


 
Η ανακάλυψη ενός μεγάλου συγγραφέα. Έμεινα βουβός μέσα στη σιωπή του αναγνώστη, καταγοητευμένος. Απίστευτος χειριστής της ελληνικής γλώσσας,ξέρει να σέβεται το γλωσσικό ιδίωμα του κάθε ήρωα,συναρπαστικός αφηγητής. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή μαζί του. Την ίδια μέρα ανέτρεξα στο βιογραφικό του. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988-1996 έζησε στη Κωσταντινούπολη υπηρετώντας στο Ζάππειο και το κεντρικό παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του Ελληνικού και τουρκικού λαϊκού πολιτισμού,καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Υπήρξε ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ του ραδιοφώνου για πολλά χρόνια,συνθέτης στιχουργός,ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.


 


Το 2011 βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος με το βιβλίο που σας προανέφερα. Επίσης χρόνια πριν είχε κερδίσει το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Πριν λίγες μέρες ο ίδιος φίλος μου έφερε το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα.

" '55 " 
Εκδόσεις Άγρα


 Απίστευτο. Αναζητήστε το. Σαν να ζητάτε την ταυτότητα της Κωσταντινούπολης του περασμένου αιώνα. Η Μαρίκα Ταυταλιανη αφηγείται τον βίο της. Κυρά της πόλης, μποέμισα, εξαιρετική αφηγήτρια,άλλωστε περιληπτικά και άλλωστε διεξοδικά αναφέρεται σε περιστατικά και σε πρόσωπα και ξεσκεπάζει τη σχέση Ρωμιών και Τούρκων. Ένας χάρτης της ανθρωπογεωγραφίας,της πόλης των πόλεων του περασμένου αιώνα. Σαν να την έχεις απέναντι σου,η ηρωίδα,παρουσιάζει τα τραύματα της,τα τραύματα της Ρωμιοσύνης και συχνά διακόπτεται ο λόγος της από τη στοιχειωμένη και δια ταραγμένη της μνήμη. Ένα βιβλίο κόσμημα αφήγησης.

Άλλα βιβλία του Θωμά Κοροβίνη που αξίζει να διαβάσετε. 

Σωτηρία Μπέλλου, εκδόσεις Δομή
Ο Μάρκος στο χαρεί, εκδόσεις Νησίδες
Ο καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής, εκδόσεις Άγρα
Όμορφη Νύχτα, εκδόσεις Άγρα
3 Ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κουδα, εκδόσεις Ιανός


 


Θανάσης Λάλας


 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X