Τσίπρας: Η συνεργασία για τον East Med ανοίγει δρόμο σταθερότητας στη Μεσόγειο

Με ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι «έκλεισαν» στην Μπερ Σεβά τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

«Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που σημείωσε πως η συνεργασία των τριών χωρών «είναι πλέον στρατηγικού χαρακτήρα και επεκτείνεται συνεχώς».

Ο ίδιος μετά τις επαφές με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό σημείωσε πως στόχος είναι να  «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

Στις δηλώσεις του υποστήριξε πως η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα» και ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Νετανιάχου.

Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών και ανακοίνωσε νέα τριμερή το 2019 στην Κνωσό της Κρήρης από όπου θα περνά ο αγωγός.

Στη δική του ομιλία του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως «από το 2016, οι συμφωνίες που υπογράφουμε ενισχύονται και παράλληλα ενισχύονται και οι φιλίες μας.

«Ζούμε σε περιοχές ζωτικής σημασίας, όπου η ειρήνη και ο πλουραλισμός απειλούνται από την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό» πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τους άλλους δύο ηγέτες για τα τούνελ που εντοπίστηκαν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και είπε ότι εντείνονται οι κίνδυνοι από το Ιράν.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε σε συμμετοχή όποια χώρα συμμερίζεται το ίδιο όραμα για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» και σέβεται τους κανονισμούς των Ηνωμέμων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, η Κύπρος, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, με σκοπό την αποτροπή αρνητικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με το Κυπριακό σημείωσε ότι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα. Επίσης, καταδίκασε τις απειλές κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μεσανατολικού, με προστασία του ισραηλινού κράτους και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα