Καρκίνος στο πάγκρεας: 3 συμβουλές για να τον προλάβεις!

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πλέον η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, με την πρωτιά να κατέχει ο καρκίνος στον πνεύμονα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και βάσει σχετικών ερευνών, τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα αυτού του τύπου καρκίνου, που στην πλειοψηφία του είναι θανατηφόρος, μέχρι το 2030 αναμένεται να έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματά του έχουν διπλασιαστεί στους άνδρες και τριπλασιαστεί (!) στις γυναίκες, με το ποσοστό θνησιμότητάς του για το ίδιο διάστημα να έχει αυξηθεί κατά 5%.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί έχουν εστιάσει τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της πρόληψης (και) του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες είναι οι συμβουλές που δίνουν για την πρόληψη του καρκίνου στο πάγκρεας.

Κόψτε το τσιγάρο

Τσιγάρο, πίπα, ηλεκτρονικό τσιγάρο, πούρα κ.α. πρέπει να κοπούν… μαχαίρι, καθώς όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες το κάπνισμα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας εκδήλωσης του καρκίνου στο πάγκρεας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Εξίσου σημαντικός στην εκδήλωση καρκίνου στο πάγκρεας είναι και ο ρόλος της κατανάλωσης αλκοόλ. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί φλεγμονή στο πάγκρεας, τη λεγόμενη παγκρεατίτιδα.

Αποτέλεσμα αυτής είναι η εκδήλωση καρκίνου στο πάγκρεας, καθώς οι φλεγμονές που δημιουργούνται αποτελούν… πρόσφορο έδαφος για την εμφάνισή του.

Χάστε κιλά

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Έτσι, συνιστάται να έχετε τακτική σωματική δραστηριότητα για να καταπολεμήσετε την καθιστική ζωή. Για να περιορίσετε το υπερβολικό βάρος, συνιστάται να ακολουθήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Συγκεκριμένα, είναι καλό να περιορίσετε τα υπερβολικά λιπαρά τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με φυτικές ίνες. Γενικά, οι μεταβολικές ασθένειες (όπως ο διαβήτης τύπου 2) και το υπερβολικό λίπος ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως, βάσει του ιστορικού, αλλά και των αναγκών του οργανισμού σας.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

 

Σχετικά άρθρα