Εκκολπώματα εντέρου: Πόσο απειλητικά μπορεί να γίνουν;

Η διαβρεκίτιδα είναι μια εντερική φλεγμονή μολυσματικής προέλευσης. Είναι η λοίμωξη που προκαλείται από ένα ή περισσότερα εκκολπώματα, που είναι μικρά μορφώματα (προβολές), τα οποία σχηματίζονται στην επιφάνεια του παχέος εντέρου.

Είναι, όμως, η λοίμωξη αυτή αιτία πρόκλησης πυρετού; Επιπλέον, δεδομένου ότι πρόκειται για εντερική παθολογία, υπάρχει μια ιδιαίτερη δίαιτα που θα πρέπει να υιοθετηθεί σε περίπτωση διαβρεκίτιδας;

Τι είναι η διαβρεκίτιδα του εντέρου;

Όπως αναφέρθηκε αρχικά, η διαβρεκίτιδα είναι μια φλεγμονή του εντέρου, που εμφανίζεται στην επιφάνειά του, με την μορφή εκκολπωμάτων.

Αυτά τα εκκολπώματα είναι διαδοχικά σε μια επαναλαμβανόμενη περίσσεια πίεση μέσα στο παχύ έντερο. Αυτή η υπερβολική πίεση ευνοείται από μια δίαιτα πάρα πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες, πλούσια σε σάκχαρα και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Πράγματι, αυτά τα στοιχεία προάγουν τη δυσκοιλιότητα έτσι ώστε, για να προωθηθούν τα κόπρανα, οι μύες του παχέος εντέρου πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Όταν αυτή η κατάσταση γίνεται χρόνια, οδηγεί στο σχηματισμό εκκολπωμάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υπολείμματα τροφίμων θα εγκατασταθούν στο σημείο αυτό και θα ερεθίσουν το τοίχωμα του εντέρου. Τελικά, αυτό προκαλεί φλεγμονή, την διαβρεκίτιδα.

Τα συμπτώματα της διαβρεκίτιδας

Η διαβρεκίτιδα εκδηλώνεται αρχικά με έντονο πόνο χαμηλά αριστερά στην κοιλιά. Παράλληλα, στο 50% των περιπτώσεων υπάρχει και πυρετός. Όπως στην φλεγμονή του εντέρου και σε αυτή την περίπτωση της διαβρεκίτιδας υπάρχει διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας με αποτέλεσμα να προκύπτει και δυσκοιλιότητα. Σε περίπτωση εξέτασης αίματος θα διαπιστωθεί αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια.

Πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα, καθώς η διαβρεκίτιδα μπορεί να γίνει πολύπλοκη και να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός αποστήματος ή συρίγγιο (επικοινωνία μεταξύ του κόλον και ενός οργάνου της λεκάνης), καθώς και αιμορραγία ή ακόμα και περιτονίτιδα.

Πώς θα την προλάβεις;

Οι ειδικοί συστήνουν τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται και για την αντιμετώπιση της δυσκιλιότητας. Ποια είναι αυτά;

  • Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε σάκχαρα
  • Ενυδατώνεστε τακτικά με περιορισμό του αλκοόλ
  • Τακτική άσκηση
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών και αντιβιοτικών που διαταράσσουν την εντερική χλωρίδα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Όταν πάω τουαλέτα, βλέπω αίμα στα κόπρανα και είναι σκληρά. Τι μου συμβαίνει;

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τη χρόνια δυσκοιλιότητα;

 

 

Σχετικά άρθρα