Έντονη φαγούρα στο κεφάλι: Οι πιθανές αιτίες και οι τρόποι ανιμετώπισης

Γεγονός είναι ότι όταν ξεκινάει η αίσθηση της φαγούρας στο κεφάλι, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις να ξύνεσαι.

Εάν η φαγούρα που νιώθεις είναι παρατεταμένη, τότε θα πρέπει μάλλον να επισκεφθείς έναν δερματολόγο ή να φροντίσεις τον εαυτό σου ειδικότερα για το θέμα αυτό.

Πάντως, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, μιας και παρακάτω θα δούμε μαζί τις αιτίες πιθανής επίμονης φαγούρας, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Ψείρες

Πολύ πιθανή αιτία ειδικά εάν έχεις παιδί ή παιδιά που πάνε σχολείο. Είναι πολύ πιθανό να έχεις κολλήσει κι εσύ και θα τις εντοπίσεις στο κεφάλι σου σαν αυγά ή στο μέγεθος φακής.

Με ένα ειδικό σαμπουάν από το φαρμακείο και με καλό πλύσιμο των ρούχων που φοράς, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πιτυρίδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα θεωρείται σοβαρή μορφή πιτυρίδας που προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του σώματος σε φυσιολογικές ζύμες που ζουν στο δέρμα. Επηρεάζει περίπου το 40% των ανθρώπων και μπορεί να εκδηλωθεί περισσότερο από μία φορά στη ζωή ενός ενήλικα.

Οι… οικιακές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιμυκητιακά σαμπουάν, πιθανώς εμπλουτισμένα με αιθέριο έλαιο τσαγιού. Αν αυτά τα προϊόντα δεν επαρκούν, συμβουλέψου έναν δερματολόγο.

Αλλεργική αντίδραση

Εάν πρόσφατα έχεις βάψει τα μαλλιά σου, είναι πιθανό να έχεις μια αλλεργία στη βαφή. Η αντίδραση μπορεί να συμβεί ακόμα και αν έχεις χρησιμοποιήσει αυτό το προϊόν και πριν. Τα κοντίσιονερ, οι μαλακτικές κρέμες και τα σαμπουάν μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργία. Για να εντοπίσεις τον… ένοχο, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις το ίδιο προϊόν για μια εβδομάδα και παρακολούθησε το τριχωτό της κεφαλής σου. Μόλις εντοπίσεις και εξαλείψεις το συστατικό που είναι υπεύθυνο για την αλλεργία, επίλεξε προϊόντα ιδανικά για ευαίσθητο δέρμα.

Ψωρίαση ή έκζεμα

Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να προέρχεται από μολύνσεις του δέρματος, όπως είναι το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) ή η ψωρίαση. Η πρώτη περίπτωση είναι πιο συχνή στα μωρά και η δεύτερη στους ενήλικες. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται φροντίδα από δερματολόγο.

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική ασθένεια, που προκαλείται από τα ακάρεα. Αυτοί οι οργανισμοί κρύβονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, όπου βάζουν τα αυγά τους. Επομένως, ο κνησμός μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Ρώτησε τον γιατρό σου για τη σχετική θεραπεία.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ξηροδερμία στο κεφάλι: «Έχω συνέχεια φαγούρα… Υπάρχει κατάλληλο σαμπουάν»;

Γιατί οι δερματολόγοι λούζονται με πράσινο σαπούνι;

Σχετικά άρθρα