Γυναίκα και εγκεφαλικό επεισόδιο: 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο!

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες και η τρίτη για τους άνδρες. Το εγκεφαλικό επεισόδιο (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι μια απότομη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος σε ένα «δοχείο» που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται είτε από απόφραξη του αγγείου από θρόμβο (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είτε από ρήξη του αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Όταν εμφανίζεται, συνιστά απόλυτη ιατρική κατάσταση, διότι σε 40% των περιπτώσεων εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά επακόλουθα (αναπηρία, άνοια).

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου στη γυναίκα;

Υπέρταση και κολπική μαρμαρυγή

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της κολπικής μαρμαρυγής, συνηθέστερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια αρτηριακή πίεση που είναι πολύ υψηλή στις αρτηρίες μόνιμα. Ερεθίζει την καρδιά και προκαλεί καρδιοεγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα.

Λόγω των ορμονικών αλλαγών που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από τους άνδρες. Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για τις γυναίκες είναι όταν λαμβάνουν αντισύλληψη με συνθετικά οιστρογόνα, στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει 10-15% των εγκύων γυναικών. Και πάνω από μία στις δύο γυναίκες θα είναι στην εμμηνόπαυση υπερτασικές. Μια στενή και προληπτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για τις γυναίκες στα αρχικά στάδια της ζωής τους.

Το ίδιο ισχύει και για την κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που κάνει την καρδιά να χτυπά ταχύτερη και πιο ακανόνιστα. Μπορεί να είναι συνέπεια της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία.

Η κατάσταση που προκαλείται από κολπική μαρμαρυγή είναι συχνά πιο σοβαρή στις γυναίκες, οι οποίες σε σύγκριση με τους άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση.

Τα ορμονικά φάρμακα συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Επομένως, η από το στόμα λαμβανόμενη αντισύλληψη ή το αντισυλληπτικό χάπι και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση ξεχωρίζουν και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό: Αυτά τα φάρμακα, με βάση την ορμόνη, αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος ή θρόμβωσης, που μπορεί να είναι η αιτία ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το τσιγάρο

Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και ενώ το ανδρικό κάπνισμα μειώνεται, το γυναικείο κάπνισμα αυξάνεται από τη δεκαετία του 1970, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καπνίσματος στην καρδιαγγειακή υγεία τους.

Ακόμα χειρότερα, όταν συνδέεται με υπέρταση ή λήψη ορμονικού φαρμάκου, ο ρόλος του καπνίσματος στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αυξηθεί.

Εγκυμοσύνη: Προσοχή στην εκλαμψία

Τέλος, η εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες, κυρίως για έναν λόγο: Την εκλαμψία, που είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την εγκυμοσύνη. Η εκλαμψία είναι μια κρίση που εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση και αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κατάστασγη για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί. Είναι συχνά μια επιπλοκή της προεκλαμψίας, μιας κοινής κατάστασης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, η οποία συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα.

Οι κοινοί παράγοντες σε άνδρες και γυναίκες

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου που είναι ειδικοί για τις γυναίκες ή μεγαλύτερο σε γυναίκες παρά σε άνδρες, υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί και για τα δύο φύλα.

Αυτοί είναι:
  • Η ηλικία – ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με την ηλικία, μετά την ηλικία των 50 ετών στους άνδρες και μετά την ηλικία των 60 ετών στις γυναίκες
  • Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη
  • Η υπερχοληστερολαιμία
  • Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κατανάλωση αλκοόλ

Με πληρφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς συνδέεται με τα επίπεδα σιδήρου σου;

Εγκεφαλικό: Οι γυναίκες έχουν τη δική τους ασπίδα προστασίας!

 

 

Σχετικά άρθρα