Ξηρόβηχας: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν έχει σημασία γιατί συμβαίνει, ένας βήχας είναι πάντα ενοχλητικός – είναι δυνατός, είναι άβολος και ποτέ δεν αποτυγχάνει να… συγκεντρώσει ανεπιθύμητη προσοχή.

Αλλά τι κρύβεται πραγματικά πίσω από το βήχα; Μπορούν οι αλλεργίες να προκαλέσουν βήχα – ή μήπως έχετε μόνο ένα ενοχλητικό κρύωμα;

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κάποιες πολύ διακριτές διαφορές μεταξύ του αλλεργικού βήχα και του βήχα που προέρχεται από κρυολόγημα.

Γιατί βήχουμε;

Ο σκοπός του βήχα είναι να μας βοηθήσει, λένε οι ειδικοί. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προσπαθεί να αποβάλει κάτι που αντιλαμβάνεται ως απειλή στον αεραγωγό, τονίζουν.

Αυτές οι αντιληπτές απειλές μπορεί να είναι μια δέσμη διαφορετικών πραγμάτων: Ένα κομμάτι φαγητού που έχει κολλήσει στο λαιμό μας, η γύρη, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή το πρήξιμο ή η αποστράγγιση από την επιπλέον βλέννα στο λαιμό μας. Όλα αυτά τα στοιχεία ερεθίζουν τις αισθητήριες ίνες στον αεραγωγό, οι οποίες στη συνέχεια διεγείρουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας τον βήχα.

Όσον αφορά το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας κατά τη διάρκεια ενός βήχα; Είναι αρκετά περίπλοκο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Βασικά, οι φωνητικές μας χορδές κλείνουν απότομα για να παράγουν πίεση στους πνεύμονες. Μόλις δημιουργηθεί αρκετή πίεση, οι φωνητικές χορδές ανοίγουν ξανά και ο αέρας ρέει γρήγορα μέσα από το λαρύγγι μας, το οποίο δημιουργεί τον ήχο του βήχα.

Μπορούν οι αλλεργίες να προκαλέσουν βήχα;

Με απλά λόγια, ναι. Συνήθως, οι αλλεργίες δημιουργούν ξηρό βήχα (είναι μια άμεση αντίδραση στους αεραγωγούς σε κάτι που είμαστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί ). Εάν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα θα έχουμε και άλλα συμπτώματα (φαγούρα, υδατώδη μάτια, ρινική καταρροή, κνησμώδη λαιμό και φτέρνισμα). Οι πονοκέφαλοι και ο συριγμός συχνά έρχονται… πακέτο με τις αλλεργίες.

Η χρονική στιγμή είναι επίσης ένας παράγοντας. Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη (ή στο νέο σας γατάκι), για παράδειγμα, θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως τα συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου του βήχα σας) ή μέσα σε μία ώρα από την έκθεση.

Και αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να διαρκέσουν λίγες ώρες μετά την έκθεσή σας – ακόμα και όταν η… πηγή της αλλεργίας δεν είναι πλέον κοντά. Γενικότερα, πάντως θα πρέπει να συνυπολογίζονται και να εξετάζονται όλες οι παράμετροι και οι πιθανές αιτίες του βήχα μας.

Πώς θα προστατευθούμε;

Η καλύτερη άμυνα για τον βήχα από αλλεργίες; Αντιισταμινικά. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν στεροειδή ρινικά σπρέι και εμβόλια ανοσοθεραπείας, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν για να ρυθμίσουν την ανταπόκριση του σώματός σας στα αλλεργιογόνα, αντί να απλώς ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Πώς θα καταλάβεις ότι βήχεις λόγω κρυώματος;

Ξέρετε πώς ο αλλεργικός βήχας είναι συνήθως πιο ξηρός; Αντίθετα, ο βήχας από κρυολογήματα (ή η γρίπη) τείνουν να είναι περισσότερο «υγροί».

Οι βήχες που έρχονται μαζί με ένα κρύωμα συνήθως έρχονται μαζί με πονόλαιμο ή δυσφορία στο στήθος. Ένας χαμηλός πυρετός μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ένα κρυολόγημα, αντί για αλλεργίες.

Πώς να αντιμετωπίσεις το κρυολόγημα;

Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά πράγματα για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του βήχα από κρύωμα. Τα αποσυμφορητικά μπορούν να λειτουργήσουν καλά. Και τα συστατικά, όπως η δεξτρομεθορφάνη, μπορούν να βοηθήσουν να διευκολύνουν τον ίδιο τον βήχα.

Πρέπει να ειπωθεί, ωστόσο, ότι ένας ξηρός βήχας δεν είναι πάντα από αλλεργίες, όπως ακριβώς ένας βρογχικός βήχας δεν είναι πάντα από κρυολόγημα. Οι αλλεργίες μπορεί να ταλαιπωρούν τη μύτη σας, για παράδειγμα, προκαλώντας «υγρό» βήχα, ενώ τα ήπια κρυολογήματα μπορεί να μην παράγουν βήχα που συνοδεύεται από φλέμα.

Πότε είναι ανησυχητικός ο βήχας;

Συνήθως ένα βήχας από κρυολόγημα μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες φεύγει και με τη βοήθεια της απαραίτητης αγωγής φυσικά. Εάν παρατηρήσετε ότι ο βήχας δεν φεύγει και παραμένει επίμονος, τότε μάλλον η αιτία του είναι διαφορετική και πιθανότατα πιο σοβαρή. Βρογχίτιδα, πνευμονία ακόμα και οισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί είναι οι πιθανές αιτίες.

Όπως και να έχει θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τα παραπάνω ενδεχόμενα και να καθορίσετε τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Επίμονος βήχας: 4 φυσικοί τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις!

Σχετικά άρθρα