Κρήτη: Τραγικό τέλος για τον 61χρονο αγνοούμενο κτηνοτρόφο

Με τον πιο τραγικό τρόπο ήρθε ο επίλογος των ερευνών στην Κρήτη για τον εντοπισμό του 61χρονο κτηνοτρόφου, καθώς η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε περίπου έξι χλμ μακριά από το σημείο όπου είχε χαθεί. Μετράει τις πληγές του το νησί από τις καταστροφές.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου και, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, εντοπίστηκε νεκρός στην ξηρά στην περιοχή μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών, περίπου έξι χιλιόμετρα από το σημείο όπου χάθηκε.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ταφύλλης, είχε δηλώσει ότι ο νομός Χανίων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ειδικά στον Δήμο Πλατανιά οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μεγάλων βράχων, ενώ κόπηκε στα δύο το ιστορικό γεφύρι του Κερίτη στον Αλικιανό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο νεότερης ιστορίας.

Ο υπ. Υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Το σημείο επισκέφθηκε νωρίς το πρωί ο υπ. Υποδομών που βρίσκεται από χθες στο νησί. Ο Χρ. Σπίρζης απέδωσε την κατάρρευση της γέφυρας «στην ένταση του φαινομένου, δηλαδή στο πλήθος ορμητικών νερών, αλλά και στο θέμα της συντήρησης» και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση του μνημείου θα γίνει όπως στο γεφύρι της Πλάκας. «Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές», είπε αναφερόμενος στους 108 ανθρώπους που εκτελέστηκαν στο σημείο την 1η Αυγούστου του ’41.

Χθες βράδυ ο κ. Σπίρτζης προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, απ’ όπου μετέφερε την εντολή του πρωθυπουργού «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για τη διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι και γνωστοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες προκειμένου, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Κατολισθήσεις και λάσπη

Όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, τουλάχιστον επτά γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου έχουν καταρρεύσει ή είναι ετοιμόρροπες, ενώ όλα τα χωριά του ορεινού όγκου στο βορειοδυτικό κομμάτι των Χανίων παραμένουν αποκλεισμένα.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των συνεργείων της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων του νησιού να κρατήσουν ανοιχτό ακόμα και τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού καθώς σε δεκάδες σημεία ειδικά των νομών Χανίων και Ρεθύμνου σημειώνονταν κατολισθήσεις μεγάλων βράχων, με λάσπη και χώματα να κατακλύζουν το οδόστρωμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές και σε καλλιέργειες και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρήτη: Βατραχάνθρωποι αναζητούν τον 61χρονο αγνοούμενο βοσκό

Κρήτη: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία με εντολή Τσίπρα

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη – Αγνοείται 61χρoνος οδηγός αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα