Πότε το παιδί «κληρονομεί» το στίγμα μεσογειακής αναιμίας;

Δυο γονείς που δεν έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, γίνεται το παιδί τους να γεννηθεί με το στίγμα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Σωτήριος Σαχανάς, Αιματολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης δηλαδή που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο. Οι υγιείς φορείς του στίγματος ή ορθότερα ετεροζυγώτες της β θαλασσαιμίας, έχουν μόνο ένα φυσιολογικό γονίδιο για την αιμοσφαιρίνη και είναι υγιείς γιατί το γονίδιο εργάζεται κανονικά.

Εφόσον ένα γονίδιο κληρονομείται από τον καθένα γονέα, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να είναι φορέας.

Αντίθετα, άτομα με μείζονα β-θαλασσαιμία έχουν δύο διαφοροποιημένα γονίδια για την αιμοσφαιρίνη, ένα από κάθε γονέα, άρα και οι δύο γονείς πρέπει, να είναι φορείς.

Δύο «φυσιολογικοί» γονείς, χωρίς «στίγμα», όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας δεν μπορούν να μεταδώσουν το στίγμα της θαλασσαιμίας ή τη μείζονα θαλασσαιμία στα παιδιά τους.

Σαχανάς Σωτήριος

Αιματολόγος

Δρ. Παν. Αθηνών

Επιμελήτης Αιματολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού

Ιατρείο: Λ.Πεντέλης 7 & Παπάγου 3, Χαλάνδρι

ΤΗΛ: 6974390445-2106850202

email:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχω χαμηλό αιματοκρίτη και ζαλίζομαι… Τι μπορώ να κάνω;

Μεσογειακή αναιμία: Πόσο αξιόπιστη είναι η ένδειξη της αιμοσφαιρίνης;

Σχετικά άρθρα