Ποιος είναι ο πιο σπάνιος μεταστατικός καρκίνος και τι συμπτώματα έχει;

Η έγκαιρη ανίχνευση του περιτοναϊκού καρκίνου ή καρκινου στο περιτόναιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, καθώς επιτρέπει την εφαρμογή μιας θεραπείας σε ένα στάδιο αρχαρίων.

Είναι, επομένως, απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια που μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή προειδοποίηση. Αλλά, όπως και πολλοί καρκίνοι του πεπτικού συστήματος, ο περιτοναϊκός καρκίνος αναπτύσσεται σιωπηλά.

Τι είναι το περιτόναιο

Πρόκειται για μια λεπτή και διάφανη μεμβράνη, που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια της περιτοναϊκής και πυελικής κοιλότητας, καθώς και όλα τα σπλαγχνικά όργανα που περιέχονται σε αυτές, δηλαδή συκώτι, σπλήνα, έντερο, μήτρα και ωοθήκες.

Η μεμβράνη αυτή αποτελείται από δύο στιβάδες: η μία καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος της περιτοναϊκής κοιλότητας (και λέγεται τοιχωματικό περιτόναιο), η άλλη στιβάδα καλύπτει τα σπλάχνα και τα σταθεροποιεί, ως προς το τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας (σπλαχνικό περιτόναιο).

Μεταξύ των δύο περιτοναϊκών στοιβάδων υπάρχει κοιλότητα που ονομάζεται περιτοναϊκή κοιλότητα. Μέσα σε αυτή την κοιλότητα υπάρχει υγρό, το οποίο δρα ως λιπαντικό, επιτρέποντας στις δύο στιβάδες να γλιστράνε η μία πάνω στην άλλη, διευκολύνοντας έτσι την ενεργητική και παθητική κίνηση των κοιλιακών οργάνων.

Καρκίνος στο περιτόναιο: Πιθανά συμπτώματα

Ο περιτοναϊκός καρκίνος ξεκινά με κοιλιακό άλγος. Είναι διάχυτος πόνος που μπορεί επίσης να παρομοιαστεί με κράμπες στο στομάχι. Είναι σύνηθες για τη ναυτία να συνοδεύει τον πόνο που οφείλεται στη συσσώρευση υγρού στην κοιλία (που εκκρίνεται από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων) ή στη συμπίεση που προκαλείται από τον όγκο. Επίσης συμβαίνει ότι υπάρχει ένας ελαφρός λανθάνων πυρετός (περίπου 38 ° C). Ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα (δύσπνοια) μπορεί επίσης να προκύψουν εάν υπάρχει συγκέντρωση και στον υπεζωκότα, με απλά λόγια τη μεμβράνη του πνεύμονα.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί φουσκώματα και αέρια, μερικές φορές συνδυαζόμενα με απώλεια βάρους και γενικότερα προβλήματα, όταν ο περιτοναϊκός καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Διαταραχές στην αφόδευση, όπως δυσκοιλιότητα, μερικές φορές διάρροια ή εναλλαγή μεταξύ των δύο, μπορούν να συμπληρώσουν την εικόνα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτά τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία απόφραξη του εντέρου. Προβλήματα στην ούρηση μερικές φορές εντοπίζονται με μη φυσιολογικές παροτρύνσεις για ούρηση και ακράτεια, που προκαλείται από τη συμπίεση που μπορεί να ασκήσει ο όγκος στην ουροδόχο κύστη.

Όπως και να έχει, μόνο με τις κατάλληλες κλινικές εξετάσεις και τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο μπορεί να υπάρξει ακριβής διάγνωση. Όμως, έντονος πόνος στην κοιλιά ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επισκεφθείς τον γιατρό σου, ώστε να εξαλειφθεί το παραπάνω ενδεχόμενο.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι σπάνια πρωτογενλης. Αυτό σημαίνει ότι η μάζα του όγκου συνήθως δεν αναπτύσσεται σε βάρος του περιτοναίου, αλλά ότι τα καρκινικά κύτταρα προέρχονται από μια άλλη περιοχή του σώματος και αποικίζουν τη μεμβράνη: Πρόκειται, δηλαδή, για μεταστάσεις και μεταστατικό καρκινο.

Ο περιτοναϊκός καρκίνος είναι, επομένως, συχνά απόδειξη ότι ο υποκείμενος καρκίνος εξαπλώνεται και ότι έχουν σχηματιστεί μεταστάσεις. Ωστόσο, όσο πιο προχωρημένος είναι ο καρκίνος, τόσο λιγότερο ευνοϊκή είναι η πρόγνωση. Το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς στη συνέχεια συσχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η δυνατότητα ή μη χειρουργικής απομάκρυνσης του όγκου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια επέμβαση σταματά την εξάπλωσή του;

Καρκίνος στο πάγκρεας: Πώς εκδηλώνεται στο τελικό του στάδιο

Σχετικά άρθρα